ALARMANTNO! SVE VIŠE MLADIH KORISTI DROGU: Svaki treći priznao da je probao narkotike, tri su najzastupljenija

Autor:

Vesti

27.06.2023

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za desetak procenata je povećan broj onih koji su bili direktno ponuđeni, a za 3-4 odsto povećan je broj onih koji su probali drogu

ALARMANTNO! SVE VIŠE MLADIH KORISTI DROGU: Svaki treći priznao da je probao narkotike, tri su najzastupljenija

Foto: Twitter/KalabasterJak

Istraživanje o rizičnim oblicima ponašanja mladih o zloupotrebi droga pokazalo je visok nivo izloženosti drogama, dok se na prvom mestu po korišćenju nalazi marihuana. Drugo mesto dele kokain i amfetamini, a među dominantnijim supstancama je i ekstazi.

Istraživenje je sprovedeno u Novom Sadu na uzorku 400 mladih od 15 do 30 godina. Direktor Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti "Vita" Milan Vlaisavljević je za Tanjug objasnio da je čak 62,8 odsto mladih potvrdilo da poznaju nekog u svom neposrednom okruženju da koristi narkotike, da je više od 60 odsto njih potvrdilo da im je ponuđena neka droga, a da je 30,5 odsto njih došlo u kontakt sa psihoaktivnom supstancom, odnosno da je probalo drogu.

"Ovi rezultati u odnosu na prethodne su čak i nepovoljniji u delu direktne ponude psihoaktivnim supstancama odnosno broja onih koji su ih probali. Za desetak procenata je povećan broj onih koji su bili direktno ponuđeni, a za 3-4 odsto povećan je broj onih koji su probali drogu", rekao je Vlaisavljević.

On je dodao da mladi i dalje imaju predrasude o drogama misleći da je moguće da ih uzimaju u kontrolisanoj meri.

Kako je rekao Vlaisavljević, istraživanje pokazuje i da 76 odsto mladih smatra da je opravdano deliti droge na lake i teške.

"Kada mlada osoba opravda da je nešto lakše i da ima utisak da može to kontrolisati, neretko kalkuliše da u nekim posebnim prilikama proba tu drogu", rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading