POČINJE MALA MATURA: Đaci danas polažu test iz srpskog jezika

Autor:

Vesti

21.06.2023

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine budući srednjoškolci prvi put će na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja iz predmeta po izboru.

POČINJE MALA MATURA: Đaci danas polažu test iz srpskog jezika

Foto: profimedia.rs

Počinje polaganje trodnevne male mature koje će trajati do 23. juna. Prvog dana đaci polažu maternji jezik. Ove godine budući srednjoškolci prvi put će na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja iz predmeta po izboru. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 08:00 časova, na portalu Moja srednja škola.

Mala matura će se polagati 21. 22. i 23. juna u vremenskom periodu od 9 do 11 sati, tako što će se prvog dana polagati maternji jezik, drugoga dana matematika, dok će se trećeg dana, za razliku od prošle godini kada se polagao kombinovani test, polagati jedan od predmeta koji učenici odaberu.

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

U saopštenju Vlade navodi se da će roditelji uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 08.00 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će tokom 25. i 26. juna moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita .

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula 2022. godine, a roditelji će 3. jula od 8 časova 2023. godine na portalu imati uvid u listu učenika raspoređenih po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je ukupno 75.853 mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading