OD A DO Š! Vodič za novi sistem naplate karata u GSP: ODGOVORI NA SVE NEDOUMICE! (FOTO)

Autor:

Vesti

06.06.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je podeljen u dve zone - A i B, a zona C su ove dve zone zajedno. Kartu kupujete preko sms-a ili na prodajnim mestima. Sve karte se kupuju/kucaju na isti broj 9011. Nema više kontrole u prevozu, da li imate kartu proveravaju komunalci- Beli.

OD A DO Š! Vodič za novi sistem naplate karata u GSP: ODGOVORI NA SVE NEDOUMICE! (FOTO)

Foto: ST/V. LUKIĆ, Beoinfo, Shutterstock, Printscreen

Vremenska karta od 90 minuta

Vremenska karta za zonu A ili zonu B od 90 minuta košta 50 dinara (plus procenat za operatere koji iznosi 2,5 odsto). Na broj 9011 ukucate A (ili B) 90 i na taj način kupujete kartu koju važi 90 minuta.

Foto: Printscrreen

Evo kako izgleda kupovina vremenske karte A90

Dnevna karta

Ukoliko vam treba karta za ceo dan, ukucaćete A1 ili B1 i poslati na isti broj- 9011, a cena ove karte je 120 dinara.

Foto: Beoinfo

Papirna dnevna karta

Nedeljna karta

Postoji i nedeljna karta- A7 ili B7, šalje se na isti broj, a njena cena je 800 dinara.

Mesečna karta

Na ovaj način, putem sms-a na broj 9011, možete kupiti i mesečnu kartu- ukucate A30 ili B30 i njena cena je 2.200 dinara. 

Zona C
Isti je postupak i za zonu C (zona A, plus zona B), ali su karte skuplje. Vremenska karta od 90 minuta- znači, kucate C90 na 9011, košta 100 dinara. Dnevna karta za zonu C - kucate C1 na 9011, košta 150 dinara, nedeljna karta u ovoj zoni - C7 na 9011, košta 1.000 dinara, dok je mesečna karta za zonu C - C30 na 9011, i košta 3.300 dinara. 
Koju god kartu da ste kupili stići će vam povratni sms gde se navodi do kad vam važi karta. 

Grad Beograd je sklopio sporazum sa svim telefonskim operaterima, dakle, funkcioniše koja god da ste mreža, a možete kupiti kartu i ako ste postpejd. 
Pored ovakvog načina- slanja sms-a, papirne karte se mogu kupiti i na više prodajnih mesta u Beogradu (ne na svakoj trafici, kao što je bio slučaj kod sistema "Busplus"). 

Foto: Beoinfo

Gde se možete kupiti papirna karta

Koje opštine čine zonu A, B, C? 
Ovde valja da kažemo šta obuhvata zona A - Novi Beograd, Zemun, Stari grad, Savski venac, Voždovac, Vračar, Rakovica, Palilula, Zvezdara, Surčin, sve prigradske opštine, ali i Grocku severno od puta  347, Vrčin- Zaklopača. U zoni B su Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot i Grocka južno od puta 347. Zona C su obe ove zone objedinjene. 

Foto: Beoinfo

Na svakom autobuskom stajalištu istaknuto je kako mogu da se kupe karte

Ko kontroliše karte? 
U autobusu više neće biti kontrole, a naplatu karta kontrolisaće komunalni policijaci. Njima ćete pokazati papirnu kartu ili sms da ste kupili kartu. Iako su Beli već počeli da ulaze u autobuse, još uvek ne pišu kazne, već upoznaju građane sa novim sistemom naplate karata. 

Kazne za one bez karte 
Ipak, očekuje se da uskoro krenu i kazne za one koji ne poštuju propise. Ko nema kartu pisaće mu se kazna od 5.000 dinara. Ipak, ukoliko je izmiri u roku od osam dana, taj iznos je duplo manji, pa je potrebno da plati 2.500 dinara. Kad vam napišu kaznu možete da završite tu vožnju na liniji gde su vas "uhvatili", ali ne možete da pređete sa njom u drugi prevoz i nastavite vožnju. I BG voz ulazi u novi sistem javnog prevoza. 

Penzioneri
Penzioneri, odnosno svi građani koji imaju8 više od 65 godina kupuju kartu samo jednom, važi doživotno, i to po ceni od 417 dinara. Penzioneri posebnu kartu mogu da izrade samo u svojoj opštini, na posebnim šalterima, ali ne i na prodajnim mestima. Personalizovane doživotne markice se rade na licu mesta, tu će se odmah obaviti i fotografisanje i izrada. 

Foto: Beoinfo

Penzionerske doživotne karte

Studenti
Studenti će imati povlašćenu cenu mesečne karte od 1.000 dinara. Samo je potrebno da izvade potvrdu da su studenti i sa njom odu do najbliže poslovnice gde će se slikati i dobiti kartu.

Noćni prevoz besplatan 
Prema novom sistemu cena i naplate karata noćni prevoz je besplatan sve do četiri sata ujutru. Od četiri sata naplaćivaće se redovna karta.

Aplikacija o vremenu kad dolazi vozilo
Do kraja juna će, kako je najavljeno, biti dostupna i aplikacija na osnovu koje, putem GPS-a, građani moći da dobiju tačnu inforamaciju gde se nalazi koje vozilo. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading