DAH FRANCUSKE NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE: Atelje vina Šapat ugostio prestižne Mišelin kuvare

Autor:

Vesti

02.06.2023

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ateljeu vina Šapat održan je gastronomski spektakl „Francuska kuhinja sa zvezdicama“.

DAH FRANCUSKE NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE: Atelje vina Šapat ugostio prestižne Mišelin kuvare

Foto: Marko Petrović

U predivnoj Vojvodini, tamo gde se s Fruške Gore vidi sva lepota Dunava, a na slankamenačkom vinskom putu, nalazi se Atelje vina Šapat. Ovaj jedinstveni kompleks pruža raj svim čulima. Najbolja kuhinja i najbolje vina koja će zadovoljiti i najzahtevnije goste sa pogledom koji puca na Panoniju iz restorana Fleur de Sel.

U Ateljeu vina Šapat kažu da je najvažnija fuzija među ljudima. Od skoro na poziciji glavnog kuvara je Nikola Stojaković, koji iza sebe ima više od 13 godina iskustva iz renomiranih Mišelin restorana iz Pariza.  Tu je i Dušan Vranić, generalni menadžer Atelje vina Šapat sa njegovim iskustvom iz nekih od najboljih restorana iz Njujorka. Brigu o vinima spravljenim od grožđa izvinograda u Novom Slankamenu 2021. godine preuzeo je Mladen Dragojlović koji je svoje prve enološke korake stekao je radeći u vinarijama u Evropi i Južnoj Americi. Sinergijom svojih znanja, rešili su da upravo u Šapatu kreiraju prestižni gastronomsko-vinski centar vredan pažnje.

Upravo tu, u Šapatu se održao gastronomski spektakl „Francuska kuhinja sa zvezdicama“. Organizatori ove manifestacije su Udruženje „Ja volim Francusku“ i „Savezna asocijacija regije Alzas“, predstavništvo međunarodne unije Alzasa u Srbiji,  dok je fokus manifestacije promocija evropskog centra gastronomije regije Alzas.

Ova već tradicionalna međunarodna manifestacija, koja se u Srbiji održava drugu godinu okupila je značajne goste iz privrede i ekonomije Srbije, ali i predstavnike Francuske i regiona.

Uvaženi gosti obratili su se novinarima upravo u vinariji Šapat.

Slađana Novaković, predsednica udruženja „Ja volim Francusku“  osvrnula se na presudne faktore da upravo vinarija Šapat i restoran Fleur de Sel budu domaćini ove manisfestacije:

- Koncept manifestacije je baziran na želji da gastronomskoj ponudi Srbije pomognemo kao nevladin sektor u saradnji sa Vladinim sektorom prepoznavanje gastronomskog potencijala na putu do prve Mišelinove zvezdice. Prvi put u istoriji Srbije imamo predstavništvo jedne francuske regije, regije Alzas. Studiozno smo razmatrali koji restoran iz Srbije je prepoznatljiv, a da nosi obeležje Mišelinove zvedice. S tim u vezi, vinarija Šapat na osnovu neprikosnovenih sumnji dobila je titular jedine prepoznate s Mišelinovim standardima.

Dušan Vranić, generalni menadžer približio je viziju Ateljea vina Šapat prisutnima:

- Radi se o kompleksu dva restorana, međutim Fleur de Sel ima svoj integritet i svoje ime gde se obraća pažnja na najviše svetske i Mišelinove gastronomske standarde. U svemu ovome najlepša je fuzija znanja i iskustva između ljudi, koji su zaista brend.

Na konferenciji, novinarima se obratio i Žerar Stadel, predsednik regionalne privredne komore Starzbura i regije Alzas. On nije krio zadovoljstvo što se nalazi baš u vinariji Šapat:

- U okviru saradnje između Srbije i Francuske želimo da pomognemo kako biste dobili najviša gastronomska priznanja. Pružićemo podršku vinariji Šapat da dobije Mišelinovu zvezdicu i to ćemo pokušati da učinimo kroz znanje koje želimo da podelimo sa ekipom ovde. Ne smemo da zaboravimo i glavnog kuvara Nikolu Stojakovića. Upravo zahvaljujući njemu, koji poseduje sve kvalitete, ovaj restoran će biti prepoznat i uvršten u brend ove zemlje.

Žoel Filip, Mišelinov kuvar i vlasnik restorana sa najdužom tradicijom u Francuskoj imao je samo reči hvale za opremljenost, znanje i spremnost koja ga je dočekala od kuvara u restoranu Fleur de Sel i vinariji Šapat:

- Na samoj recepciji nas je dočekao osmeh. Imali smo sreće da nas direktor provede kroz ovaj predivni prostor, a u kuhinji smo zatekli glavnog kuvara koji govori francuski. Kuhinja je opremljena po poslednjih tehnološkim standardima, sva oprema je perfekta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading