ČIŠĆENJE POD NAZIVOM "Neka Sava bude plava" na međunarodnu dan te reke

Autor:

Vesti

01.06.2023

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu se danas obeležava Međunarodni dan reke Save velikom akcijom čišćenja priobalja reke i to pod sloganom "Neka reka Sava bude plava”.

ČIŠĆENJE POD NAZIVOM "Neka Sava bude plava" na međunarodnu dan te reke

Foto: Opština Savski venac

- Beograd ima to bogatstvo i privilegiju da se nalazi na dve velike reke, na Savi i Dunavu. Danas koristimo priliku da povodom Međunarodnog dana reke Save podignemo svest kod svih građana, kako kod onih najmlađih, tako i kod onih najstarijih da brinu o našim rekama, da održavaju naše priobalje čistim. Najmlađi će danas imati radionice edukativnog karaktera gde ih učimo na koji način da brinu o našim rekama - rekla je zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović.

Ona je naglasila da se organizuje velika akcija čišćenja priobalja.- Tu su i naša gradska preduzeća 'Zelenilo Beograd' i 'Gradska čistoća' koji svakodnevno brinu da nam grad i reke budu čisti i pozivamo sve građane da nam se priključe i pošaljemo poruku koliko je važno da brinemo o rekama. U toku je priprema za izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda. Grad Beograd, kao veliki evropski grad nema ni jednu fabriku za preradu otpadnih voda i zbog toga nam je to važno. Prva fabrika krenuće da se gradi već krajem leta ove godine, a sa izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven ceo Beograd, tako da nam se otpadne vode više neće izlivati u naše reke i trudimo se da učinimo sve što se tiče životne sredine i ekologije kako bi Beograd bio što čistiji i lepši - rekla je Vidović.

Danas u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičkom direkcijom za vode, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Opštinom Savski venac, kompanijom „Docloop“, JVP „Beogradvode", JKP „Zelenilo Beograd" i JKP „Gradska čistoća" se organizuje akcija čišćenja šetališta i priobalja reke Save.

- Ova akcija obuhvata čišćenje lokacije od Čukaričkog rukavca, ispod mosta na Adi, pa sve do splava Rečne policije. Pozivamo sve građane dobre volje da se priključe ovoj akciji i da zajedno očistimo priobalje reke Save, čime ćemo doprineti da Savski venac, a samim tim i grad Beograd, postanu lepši i čistiji. Jedan od posebnih ciljeva ove akcije je pravilno postupanje sa otpadom, i želimo da vas obavestimo da će otpad prikupljen tokom akcije biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran - rekao je za Tanjug direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović.

On je naglasio da će za Međunarodni Dan reke Save biti organizovan niz edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, online platforma o očuvanju reka, a sve će biti prilagođeno deci različitih uzrasta. - Za decu vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovne škole biće obezbeđene edukativne radionice na kojima će moći zajedno sa animatorima da uče o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i reciklaža - rekao je Puzović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading