BEZ BRIGE O VELIKIM RAČUNIMA KAD STE VAN ZEMLJE: Promene u romingu na putu po Evropi i regionu

Autor:

Vesti

25.05.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednja u nizu je vest da telekomunikacioni operatori iz Evropske unije i Zapadnog Balkana planiraju da usluge internet saobraćaja postepeno snize korisnicima ovih regija za međusobnu komunikaciju do 2028. godine.

BEZ BRIGE O VELIKIM RAČUNIMA KAD STE VAN ZEMLJE: Promene u romingu na putu po Evropi i regionu

Foto: pexels.com

Ako planirate posetu nekoj prelepoj destinaciji u regionu pravo je vreme da saznate kako da pravilnom upotrebom telefona tokom putovanja nemate brige o velikim računima, kao i da znate koje su roming zone u samoj Evropi. 

Poslednja u nizu je vest da telekomunikacioni operatori iz Evropske unije i Zapadnog Balkana planiraju da usluge internet saobraćaja postepeno snize korisnicima ovih regija za međusobnu komunikaciju do 2028. godine.

Ono što je aktuelno već par godina je da posebnu roming teritoriju Zapadnog Balkana čine Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, BiH, Albanija i AP Kosovo i Metohija. Zahvaljujući naporima država i operatora, napravljen je model koji znači upotrebu svojih tarifnih paketa „kao kod kuće“. Ukoliko dolazite iz jedne zemlje i posećujete okolne zemlje na Balkanu, cene rominga su sada mnogo pristupačnije. Pojašnjeno za stanovnike Srbije, povoljnost se odnosi da kada se sa vašim brojem nalazite u Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji, Albaniji, kao i na AP Kosovo i Metohiji, pozivi i poruke obračunavaju se kao ste u Srbiji. I za internet podatke važi slična logika. Vodite računa kada ste u Hrvatskoj, jer iako se čini kao da je deo Zapadnog Balkana, ona je ipak deo EU, i nije obuhvaćena ovim sporazumom. Osim toga, od jula 2021. operatori su snizili cene mobilnog interneta u Grčkoj za srpske turiste, a naplaćuje se po principu 1 utrošeni megabajt (MB) – jedan dinar.

Šta je roming?

Zato nije na odmet da se podsetimo šta je zapravo roming. On se odnosi na mogućnost korišćenja mobilne telefonije i podataka van matične mreže, odnosno zemlje u kojoj imate mobilni broj. Dok putujete u inostranstvo, vaš mobilni uređaj se povezuje sa lokalnim mrežama. Odatle potiče i naziv, jer roam na engleskom znači lutati. Zbog toga što uslugu rominga realizuje strani operator, ta usluga je mnogo skuplja, a pogotovo internet podaci i potrebno je pažljivo rukovati svojim pametnim telefonom kako ne bi došlo do neželjenih troškova. Važno je ispravno podesiti podešavanja uređaja i upoznati pravila.

Kako da ga najbolje koristimo?

Kako biste bili sigurni u korišćenju mobilnog interneta u inostranstvu, evo nekoliko korisnih saveta:

Isključite automatsko ažuriranje aplikacija i sinhronizaciju: Da biste smanjili upotrebu podataka i izbegli dodatne troškove, pre putovanja isključite automatsko ažuiranje sistema u telefonu i ukinite aplikacijama da rade u pozadini.

Informišite se o roming ponudama: Proverite sa svojim telekomunikacionim operaterom da li imaju posebne roming pakete za putovanje po Evropi ili ostatku sveta. Ovi paketi vam mogu pružiti još povoljnije cene za korišćenje usluga tokom putovanja.

Obratite pažnju o potrošnji u pograničnom području.

Uvek u potpunosti isključite svaku aplikaciju nakon korišćenja. Izbegavajte da samo izađete iz aplikacije, jer na taj način nastavlja da radi u pozadini iako nije prikazana na ekranu.

Imajte u vidu da YouTube i gledanje video-sadržaja utiče na visoku potrošnju interneta, te može prouzrokovati visoke troškove.

Koristite WiFi mrežu gde je dostupna umesto mobilnih podataka, ali vodite računa o bezbednosti kada je u pitanju javna WiFi mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading