MINISTAR MOMIROVIĆ: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među članicama inicijative za 30 odsto!

Autor:

Vesti

22.05.2023

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša država je važno tranzitno područje preko kojeg i partneri iz regiona trguju sa državama članicama Evropske unije.

MINISTAR MOMIROVIĆ: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među članicama inicijative za 30 odsto!

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministar Tomislav Momirović

Regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan“ ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i zato moramo da nastavimo sa ukidanjem nepotrebnih graničnih procedura, jer samo tako možemo da generišemo više investicija, da ubrzamo i povećamo promet ljudi i roba i podignemo standard svih naših građana u regionu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom današnjeg uvodnog obraćanja na Regionalnoj konferenciji "Razvoj novih tržišta i privlačenje novih klijenata i poslovnih prilika“ u organizaciji D.R. Gilbert centra i Slovenačkog poslovnog kluba.

Pitanje dugog čekanja na granicama, za Srbiju je bitno iz više razloga, pre svega jer je naše najznačajnije izvozno tržište Evropska unija, kao i zbog činjenice da je naša država važno tranzitno područje preko kojeg i partneri iz regiona trguju sa državama članicama Evropske unije.

- Prema podacima zabeleženim sredinom maja, na graničnom prelazu Horgoš na ulazu u Srbiju kamioni su čekali 30 minuta i bilo je ukupno 7 kamiona u koloni dok se na izlazu iz Srbije čekalo od 9 do 11 sati sa kolonom kamiona dugom 3 kilometra. Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju čekalo se 6 sati, dok su na izlazu iz naše zemlje kamioni čekali 16 do 18 sati i kolona kamiona je bila duga više od 5 kilometara - naveo je Momirović i dodao da ovi podaci potvrđuju da je osetno jednostavnije kamionima iz EU da uđu u Srbiju i da se granične inspekcije naše države trude da ubrzaju procedure, dok sa druge strane pogranični organi EU država članica imaju mnogo komplikovanije procedure, imajući u vidu da se radi o spoljnoj granici EU i da se vrše pojačane kontrole.

- Koliko inicijativa “Otvoreni Balkan”, već daje pozitivne rezultate vidi se na primeru graničnog prelaza Preševo gde je identično vreme čekanja sa obe strane do 30 minuta, a kolona nije veća od 7 kamiona jer je uspostavljeno integrisano upravljanje granicom sa Severnom Makedonijom - zaključio je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je napravljen pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka što je dovelo do olakšavanje trgovine u regionu, pre svega u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda.

- U nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno je i do 50%, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni i do 80%, što je rezultiralo uvećanjem obima trgovinske razmene u regionu "Otvorenog Balkana“ za skoro 30% - rekao je Momirović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading