MOŠTI SVEČEVE MAJKE OTKRIVENE PRED PRAZNIK! Veliko čudo u rodnom mestu Sv. Vasilija Ostroškog (FOTO)

Autor:

Vesti

12.05.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosti Svete Ane sveštenici vade jednu po jednu i peru u mlakoj vodi i belom vinu, a danas će biti izložene na liturgiji.

MOŠTI SVEČEVE MAJKE OTKRIVENE PRED PRAZNIK! Veliko čudo u rodnom mestu Sv. Vasilija Ostroškog (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

U Mrkonjićima kod Trebinja, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog, pronađene su mošti Svete Ane (Anastasije), majke Svetog Vasilija, prenela je Eparhija zahumsko-hercegovačka. Mošti su, kako se navodi, pronađene samo nekoliko dana pre 12. maja, kada Srpska pravoslavna crkva slavi ovog sveca.

Njene mošti biće svečano iznete na veliku liturgiju danas, kada SPC i vernici slave uspomenu na njenog sina.

POBOŽNA PORODICA

- Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savete arheologa, lekara i prisutnih sveštenih lica, najzad otkriva čitav, neobično dobro očuvan, ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatnožute boje. Uz pojanje prokimena i drugih prigodnih bogoslužbenih pesama i vaskršnjih tropara, prisutni pažljivo, deo po deo, vade kosti i polažu ih na belo platno - stoji u saopštenju eparhije.

Kako se dalje navodi, kosti su izvađene i prenesene do manastirskog hrama Svetog Vasilija, udaljenog nekoliko stotina metara.

- Opet uz stručni nadzor arheologa i lekara, pristupilo se njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u belom vinu, premazivanju maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganju u kivot, u kom će biti pohranjene - navedeno je u saopštenju.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610, pod svetovnim imenom Stojan Jovanović. Rodivši se u veoma pobožnoj porodici, okrenut postu i molitvi još od najranijih dana, prvu školu hrišćanske vrline izučio je baš u svom domu. U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u 12. godini poslali u Manastir Zavalu, u kom je tada iguman bio njegov stric Serafim, pa su u njemu ubrzo rodila želja da se zamonaši.

TURSKO ZVERSTVO

Kao arhijerej živeo je u Manastiru Tvrdoš, a kada su ovu svetinju razorili Turci, preselio se u Manastir Ostrog. Kao mitropolit, jedno vreme je proveo u malom selu Pope, a potom je neko vreme boravio u Milica pećini u Pješivcima, nakon čega je prešao u pećinu u Ostroškim gredama, gde je ranije, prema predanjima, boravio isposnik starac Isajija.

Upravo iz ove pećine on je upravljao mitropolijom gotovo punih 15 godina. Želja da Ostrošku pećinu pretvori u manastir bila je ogromna, pa je i sam nosio kamenje, obavljajući usput sve svoje crkvene dužnosti. Umro je 1671. u svojoj ćelij iznad Ostroške isposnice. Prema legendi, u trenutku napuštanja ovog sveta neobična nadzemaljska svetlost ispunila je ćeliju.

Sahranjen je ispod Crkvice Svetog Vavedenja Majke Božje. Slava ovog pustinjaka u narodu je bila toliko velika da su Turci odmah po njegovoj smrti pronašli mošti i spalili ih na lomači u nadi da će tako slomiti i duh pravoslavnog naroda.

Gonili ga kneževi i lažni episkop

Sveti Vasilije je najveći deo vremena proveo u Manastiru Hilandar, nakon čega se vratio u Peć, gde je 1638. hirotonisan za mitropolita. Iako je imao nepunih 30 godina, zbog uzvišenosti duha i najsmernijeg života udostojen je episkopskim činom.

Njegov život bio je u stalnoj opasnosti od Turaka. Bio je progonjen, klevetan i od militantnih rimokatoličkih misionara. Bio je svrgavan s mitropolitskog prestola u Trebinju od lažnog episkopa unijate Savatija 1641. Izlagan je bahatostima plemenskih kneževa.

Isceljuje slepe i nepokretne

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su dela poznata i izvan Srpske pravoslavne crkve. Crkvica u kojoj leže mošti ostroškog sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

Činjenica da telo ovog velikog svetitelja ne trune predstavlja jedno od najvećih čuda, koji se može objasniti samo svetim životom ostroškog sveca. Još veće čudo i dokaz njegovog svetiteljstva jeste čudotvorna moć njegovih moštiju. Mnogi nevoljni i bolni su se upravo na tom mestu iscelili, slepi progledali, a nepokretni prohodali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading