OPREZ ZA VOZAČE! KOŠAVA UDARA I DO 100 KILOMETARA NA SAT: Vreba opasnost na OVIM deonicama

Autor:

Vesti

02.05.2023

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnja košava biće toplog karaktera, a maksimalna temperatura biće i do 24°C

OPREZ ZA VOZAČE! KOŠAVA UDARA I DO 100 KILOMETARA NA SAT: Vreba opasnost na OVIM deonicama

Foto: Shutterstock, Srpski telegraf

Današnji dan u Srbiji odlikuje se toplim, ali i veoma vetrovitim vremenom. Povremeno se očekuju i olujni udari košave.

Ovog jutra i prepodneva u većem delu Srbije duvao je umeren do jak istočni i jugoistočni vetar.

Jak vetar duvaće i tokom dana, dok se u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Vojvodina, Braničevski okrug i Beograd) očekuju olujni udari do 70 km/h, a na jugu Banata i do 100 km/h, naročito na širem području Vršca, objavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Usled jake, na udare i olujne košave, preporučuje se povećan oprez, naročito u parkovima i šumskim kompleksima.

 

Oprez u saobraćaju

Povećan oprez preporučuje se i u saobraćaju, kako zbog udara vetra, tako i zbog opasnosti da jak i olujni vetar podigne prašinu i naglo smanji vidljivost, što bi moglo da potencijalno ugrozi saobraćaj. Najveća opasnost od ovakvog scenarija je pored obradivih površina, sa kojih jak vetar može olako da podigne prašinu.

Vetrovito vreme posledica je velike razlike u vazdušnom pritisku nad našim područjem, jer se nad Jonskim morem i jugom Italije nalazi ciklon, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska, a sa istoka anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska.

Današnja košava biće toplog karaktera, a maksimalna temperatura biće i do 24°C. U košavskom podurčju biće i suvo i uglavnom pretežno sunčano, dok će kiša i pljuskovi sa grmljavinom biti rezervisani za severni i zapadni deo Vojvodine, zapad, jugozapad i jug Srbije.

Pred kraj dana i tokom večeri košava će biti u slabljenju, ali će i dalje duvati pojačan, na jugu Banata i u Podunavlju i jak jugoistočni vetar.

Vreme do kraja nedelje

U sredu se ponovo očekuje pojačanje intenziteta košave i najjači udari istočnog i severoistiočnog vetra očekuju se ujutro i pre podne, a na jugu Banata može biti i olujnih udara.

Dobra vest je da će u sredu posle podne košava oslabiti, a vetar će biti u skretanju na slab severni i severoistični, a sa severnim strujanjem očekuje se i priliv nešto svežije vazdušne mase.

U periodu od četvrtka do subote u Srbiji se očekuje slab do umeren severni i severoistočni vetar.

Prema današnjim prognozama, jugoistočni vetar ponovo će početi da duva u nedelju i biće u pojačanju, tako da će u košavskom području imati jake, na udare i olujne udare. Ipak, košava će i tada biti toplog karaktera, a očekuju se maksimalne temperature oko 25°C.

Košava je vetar koji u severoistočnom delu Srbije duva uglavnom od jeseni do proleća i veoma je retka pojava tokom leta, ali i tokom maja. Kada se javi u ovom delu godine, obično ne traje dugo, uglavnom dan do dva i toplog je karaktera, za razliku od ostatka godine kada može da duva i po više dana, zabeležen je slučaj  u prošlosti i do mesec dana, a u zimskom delu godine neretko bude i veoma hladog karaktera, dok u najvećem broju slučaja ima frenski efekat i donosi porast temperature vazduha.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading