UBIJALI U DEČIJIM LOGORIMA: Na konferenciji u Beogradu doneta Rezolucija o ustaškom infaticidu NDH

Autor:

Vesti

30.04.2023

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

NDH je jedina u okupiranoj Evropi imala specijalizovane logore za sistematsko uništavanje srpske, jevrejske i romske dece i odojčad

UBIJALI U DEČIJIM LOGORIMA: Na konferenciji u Beogradu doneta Rezolucija o ustaškom infaticidu NDH

Foto: Profimedia

U Narodnoj skupštini danas je završena trodnevna konferencija "Jasenovac, Aušvic Balkana - preživela deca logoraši svedoče",  donošenjem prve Rezolucije o ustaškom infaticidu NDH nad srpskom, jevrejskom, romskom decom u dečjim logorima smrti od 1941. do 1945. godine, tokom Drugog svetskog rata.

Komisija za donošenje završnog dokumenta razmotrila je dodatne predloge i konstatovala da Rezolucija ima 16 tačaka i da će ova rezolucija o ustaškom infaticidu NDH nad srpskom, jevrejskom, romskom decom u dečjim logorima smrti  biti dostavljena relevantnim organima UN na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, saopštio je narodni poslanik i generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković.

Komisija smatra, naveo je on, da treba nastaviti ciljano delovanje i predstavljanje aktuelnih međunarodnih istraživanja u cilju širenja istine o stradanju, koje će imati za rezultat međunarodno priznanje ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u relevantnim međunarodnim organizacijama, koje se bave kulturom sećanja na Holokaust i genocid u Drugom svetskom ratu.

Usvajanje Rezolucije o preživeloj deci logorašima NDH je prva rezolucija u svetskoj istoriografiji nakon Drugog svetskog rata, koja je ukazala na tragičnu činjenicu da je NDH jedina u okupiranoj Evropi imala specijalizovane logore za sistematsko uništavanje srpske, jevrejske i romske dece i odojčadi.

Zaključeno je da je neophodan aktivizam i međusobno povezivanje svih relevantnih organizacija koje se bave kulturom sećanja i istraživanjem stradanja tokom Drugog svetskog rata.

Narodni poslanik i generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković je, govoreći o svojoj knjizi "Samudaripen Roma u Jasenovcu" koja je posvećena genocidu Roma, posebno podvukao da je knjiga bazirana na velikom broju arhivskih dokumenata i da je napisana na 900 stranica sa poimenično nabrojanim žrtvama dece i da je u toku prevođenje na engleski jezik. 

Osnivač i predsednik Instituta "Diana Budisavljević" za istraživanje dečjih logora smrti u NDH, Gojko Rončević Mraović, koji je i sam preživelo dete logoraš Jastrebarskog, ukazao je da je nakon biskupske Konferencije u Zagrebu 2022. godine, na kojoj je rečeno da dečji logori smrti u NDH nisu postojali, već da su Jastrebarsko, Sisak i drugi bili samo "prihvatilišta", osetio je obavezu da se oglasi", te je predstavio svoju knjigu "JASTREBARSKO-dečji logor smrti, testament jednog deteta logorasa".

Konferenciju su organizovali Institut „Diana Budisavljević” za istraživanje dečjih logora smrti u NDH, Evropska romska unija, Fondacija „Diana Budisavljević” iz Kanade i izraelsko-američka Fondacija za edukaciju o Holokaustu sa Floride.

Konferencijom su kopredsedavali narodni poslanik I generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković, emeritus Univerziteta Nju Delhi i ekspert za istraživanje fašizma Subrata Mukerdži, direktor Vojnog arhiva oružanih snaga SFRJ Antun Miletić, i preživelo dete logoraš Jastrebarsko, osnivač i predsednik Instituta Diana Budisavljević, Gojko Rončević Mraović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading