SRBIJA MEĐU BEZBEDNIJIM ZEMLJAMA: Pripadnici MUP po nalogu ministra Gašića svakodnevno sprovode konkretne mere prema iregularnim migrantima!

Autor:

Vesti

28.04.2023

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Migranti se među sobom sukobljavaju zbog dominacije u nezakonitim poslovima krijumčarenja ljudi, ali policija ima odgovor na to.

SRBIJA MEĐU BEZBEDNIJIM ZEMLJAMA: Pripadnici MUP po nalogu ministra Gašića svakodnevno sprovode konkretne mere prema iregularnim migrantima!

Foto: MUP Srbije

Bratislav Gašić o iregularnim migrantima

U međusobnim obračunima migranata u Srbiji, u proseku svakog meseca dogodi se po jedan incident sa ozbiljnim posledicama. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno rade na suzbijanju potencijalnih bezbednosnih problema koje mogu da prouzrokuju iregularni migranti.

Na području Republike Srbije od početka godine u međusobnim sukobima iregularnih  migranata ubijen je jedan i ranjena su 4 državljana Avganistana. U pitanju su bili sukobi isključivo unutar migrantske populacije u prihvatnim centrima i improvizovanim kampovima na otvorenom prostoru, u kojima ni jedan državljanin Srbije nije bio ugrožen.

Prosečno jedan ozbiljan događaj mesečno i ostali statistički podaci pokazuju da je po migrantskoj problematici Srbija među bezbednijim evropskim zemljama.

Migranti se među sobom sukobljavaju zbog dominacije u nezakonitim poslovima krijumčarenja ljudi. Koriste vatreno i hladno oružje. Kroz Srbiju najčešće tranzitiraju državljani Sirije, Avganistana, Pakistana i Maroka. U prva 4 meseca ove godine u odnosu na isti peruiod prošle godine, za oko 50 odsto smanjen je broj migranata koji koriste tzv Zapadno balkansku rutu. Migranti iz Azije u Afrike sada češće koriste Mediteransku rutu (iz Turske ili sa obala Afrike preko Mediterasnkog mora ka Italiji i Španiji).

U prethodnom periodu, pripadnici Radne grupe MUP zaplenili su od iregularnih migranata, članova krijumčarskih grupa 93 puške i pištolja, 2.344 metka, marihuanu, tablete sa liste psihoaktivnih supstanci. Takođe, zaplenjeno je 59 vozila koja su korišćena za krijumčarenje migranata. Kod migranata krijumčara ljudi zaplenjeno je 3.5 miliona dinara, 288.000 evra i više od 100.000 USD. Od početka godine, policija je protiv više od 80 osoba podnela krivične prijave zbog krijumčarenja ljudi. Sprečeno je 8.600 nezkonitih prelaza državne granice. Izmešteno je nekoliko stotina migranata, od kojih je više desetina bezbednosno interesantnih lica privedeno i saslušano. Među njima je bilo i nekoliko osoba, različitih nacionalnosti sa međunarodnim poternicama. 

Pripadnici MUP po nalogu ministra Bratislava Gašića na području cele Srbije svakodnevno sprovode konkretne mere prema iregularnim migrantima koje zatiču na javnim mestima, van prihavtnih centara. Svi migranti zatečeni na javnim mestima premeštaju se autobusima i “maricama” u prihvatne centre Komesarijata za izbeglice. Nasilni migranti problematičnog ponašanja prevoze se u Prihvatilišta za strance. To su objekti zatvorenog tipa, u nadležnosti MUP-a. 

MUP brine i o ljudskim pravima iregularnih migranata i zato je odmah reagovalo na snimak prekomerne upotreba policijske sile nad migrantima u prihvatnim centrima u Malom Zvorniku i Somboru. Sektor unutrašnje kontrole utvrđuje odgovornost policajaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading