DA LI JE OVO REALNO?! Zaboravićemo na proteze i veštačke zube, rašće nam novi za samo 9 nedelja?!

Autor:

Vesti

26.04.2023

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska naučna istraživanja rade na ostvarivanju maksimalnog potencijala tehnike izrastanja zuba uz pomoć matičnih ćelija.

DA LI JE OVO REALNO?! Zaboravićemo na proteze i veštačke zube, rašće nam novi za samo 9 nedelja?!

Foto: pexels.com

Tim naučnika osmislio je tehniku kojom bi šuplji bio-implant, u koji ubrizgaju matične ćelije osobe, stavio u šupljinu u kojoj se ranije nalazio koren zuba. Oni smatraju da bi se taj implant vremenom stapao sa okolnim tkivom i povezivao matične ćelije međusobno što bi podsticao rast novog zuba. 

Stomatolog doktor Miloš Ilić iz Beograda rekao je za Informer da je primena ovakve teorije u praksi neizvesna.

Republika

Foto: pexels.com

Zubar, ilustracija

 

- Znam da su neke eksperimente sa matičnim ćelijama radili u Kini još pre nekoliko godina, ali dokle se stiglo sa tim istaživanjem nisam siguran. Kao ideja je odlična, ali koliko bi bila primena u praksi, kao i funkcionalnost novoizraslog zuba je baš diskutabilno. Takođe, pored svega upitna je i cena takvog zahvata - istakao je dr Ilić.

Prvi eksperimenti sa matičnim ćelijama dogodili su se početkom 21. veka, međutim stomatolog dr Mladen Mandić ističe da još uvek nisu postignuti adekvatni rezultati ovim istraživanjem.

- Za tu teoriju su mnogi čuli, i sa sigurnošću znam da su ovi eksperimenti u Japanu počeli pre 18 godina. On se sprovodi na belim miševima, i aktivno se radi na njegovom usavršavanju. Iako se prilikom ubrizgavanja matičnih ćelija zapravo pojavi novi zub kod napomenutog glodara, on bude ekstremno lošeg kvaliteta i nakon godinu dana sam ispadne. To nas dovodi do pitanja: "Da li je moguće da ovakva teorija da zadovoljavajuće rezultate u praksi?" - rekao je on.

Šta su matične ćelije?

Matične ćelije su gradivni blokovi života. One imaju jedinstvenu sposobnost da se dele, obnavljaju i da se razvijaju u različite vrste ćelija u organizmu. 

Prirodni zadaci matičnih ćelija su da grade, regenerišu i popravljaju, ali se ove sposobnosti smanjuju već tokom razvoja fetusa i u toku života. Zato su mlade i vitalne matične ćelije iz pupčanika posebno interesantne medicini i čuvaju se u bankama matičnih ćelija kako bi se dugoročno obezbedio izvor zdravlja porodicama.

Doktor Mandić tvrdi da ovakva vrsta podsticaja rasta novih zuba ne može se uspeti u potpunosti, ali navodi da postoji mogućnost primene matičnih ćelija u druge svrhe.

- Rast novog i potpuno zdravog zuba uz pomoć matičnih ćelija je misaona imenica. Verujem da se mnogi naučnici veoma trude da to uspe, ali trebamo biti svesni da je to nemoguća misija. Veoma je važno znati funkcionisanje matičnih ćelija, jer one mogu da se iskoriste u mnogo bolje svrhe kao što je napredak stanja vilice i zuba - rekao je Mandić. 

Kada bi ovakvo istraživanje uspelo, dovelo bi do neverovatnog napredovanja medicine i potpunog izlečenja bolesti za koje danas ne postoji lek, međutim naš sagovornik ističe da takav mogući rezultat zapravo nema naučnog osnova.

- Kada bi ovakva teorija uspela u praksi to bi značilo da, ukoliko neko ostane bez noge uz pomoć matičnih ćelija njemu izraste nova, što je krajnje suludo. Takođe, uspeh ove teorije bi značio da ljudi oboleli od kancera mogu da izvade kritičan organ poput pankreasa, jetre, dojke i, uz pomoć ubrizgavanja matičnih ćelija, nakon nekog perioda dobiju nov, zdrav i funkcionalan organ. Iskreno bih voleo da ovi eksperimenti napreduju, ali smatram da nemaju naučni osnov za tako nešto - ističe stomatolog.

Karakteristike matičnih ćelija pupčane krvi

Matične ćelije iz krvi pupčanika imaju izuzetnu sposobnost da se neograničeno dele i da se pretvore u bilo koju ćeliju u organizmu. One su odgovorne za sve procese obnove i samoizlečenja u našem organizmu jer su jedine ćelije u našem organizmu koje su samoobnovljive.

Jedinstvena prilika za njihovo prikupljanje je na samom porođaju i procedura prikupljanja je potpuno bezbedna i bezbolna i za majku i za bebu.

Doktor Mandić ima i objašnjenje zašto je ova teorija nemoguća u praksi i stvarnom životu.

- Funkcionisanje matičnih ćelija je veoma kompleksno. One se vade prilikom rođenja deteta i mogu se koristiti tokom njegovog života, ali moramo biti svesni da izvađene ćelije će uvek biti mlade zahvaljujući njihovom zamrzavanju. Kada se čoveku od 40 ili 50 godina ubrizgaju matične ćelije stare tek nekoliko sati, one se nalaze u potpuno nepoznatom okruženju i upitno je na koji način će se adaptirati. Njihov glavni zadatak nije stvaranje novih organa ili zuba, već poboljšanje trenutnog stanja. Ovo su razlozi zbog kojih smatram da je ovako dobra i lepa teorija zaista neizvodljiva u stvarnom životu - zaključio je za stomatolog doktor Mladen Mandić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading