SPASLA STOTINE ŽIVOTA, POMOGLA I OČAJNIKU SA BOMBOM: Psiholog-pregovarač Marija Kržić otkrila tajne jednog od najhumanijih zanimanja (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od osnivanja našeg tima spaseno je na stotine života i procenat uspešnosti je gotovo stoprocentan, kaže naša sagovornica

SPASLA STOTINE ŽIVOTA, POMOGLA I OČAJNIKU SA BOMBOM: Psiholog-pregovarač Marija Kržić otkrila tajne jednog od najhumanijih zanimanja (VIDEO)

Foto: ST/N. MANDIĆ

Nikada nismo spasli nekog uz lažno obećanje, kaže za Srpski telegraf Marija Kržić, pregovarač-psiholog član Pregovaračkog tima MUP i pripadnik Žandarmerije. Ona nam je otkrila da je njen tim gotovo svakog samoubicu ili opasno lice ubedio da smrt ili povređivanje nije rešenje, ali i da do tog zaključka nikada ne dolaze prevarama ili trikovima, kao što se to može videti u filmskim scenama.

Marija Kržić ističe da osećaj kada nekome spasete život ne može da se poredi ni sa jednim drugim.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

- Pregovarački tim MUP postoji od 2004, a ja sam u njemu zaposlena kao pregovarač-psiholog. Njega čine i obučeni pregovarači, iskusni policajci iz odeljenja kriminalističke policije. Od osnivanja našeg tima spaseno je na stotine života i procenat uspešnosti je gotovo stoprocentan. Ono što nas najviše motiviše u našem poslu je mogućnost da nekome spasemo život i, kada uspemo u tome, doživimo najposebniji osećaj, koji nema sa čim da se poredi - kaže ona.

TALAČKE SITUACIJE

Naša sagovornica pojašnjava da pregovarač ne može da bude svako.

- Na obuku, koja traje tri nedelje, mogu doći samo osobe koje imaju nekoliko godina iskustva u operativnom radu u policiji, ali stručni tim na selekciji izabere samo one koji imaju specifičnu ličnost, koja bi sutra zasigurno bila u mogućnosti da odgovori i adekvatno postupi u nekoj kriznoj situaciji na terenu jer ključne veštine koje se uče i uvežbavaju na obuci i dalje u radu zahtevaju mentalno-psihološke predispozicije i adekvatnu ličnu motivaciju i posvećenost osobe - objašnjava Kržićeva za Srpski telegraf.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

 

Ona otkriva i kako se tokom pregovora s osobom koja želi da naudi sebi ili nekom drugom dolazi do okončanja krizne situacije.

- Najčešći pozivi koje imamo su oni za pokušaj samoubistva, uglavnom pretnja skokom s mosta ili neke visine - višespratnice, kao i zabarikadiranja, u kojima prete da će nauditi sebi ili nekom drugom. Najveći problem u startu nam predstavlja ako je u pitanju psihički destabilisana osoba i pod dejstvom supstanci. Takve situacije donose posebne izazove, posebno kad postoji pretnja po život drugim osobama, kao što su talačke situacije, a nedavno smo jednu sličnu i imali. Tada se služimo posebnim komunikacionim veštinama i pregovaračkim taktikama. Međutim, za svako lice se trudimo da mu predstavimo realnost, ne služimo se nikakvim prevarama i trikovima. Svakom od njih posebno pristupamo i menjamo taktike shodno situaciji. Ne dajemo lažna obećanja, uvek govorimo istinu. Moramo da mu stavimo do znanja da može da ima poverenja u nas. Potrudimo se da shvati šta se dešava, kao i da lečenje u bolnici ili odlazak u pritvor nisu kraj sveta - navodi naša sagovornica.

OSOBE U KRIZI

Prema njenim rečima, vrlo je bitno da pregovarači osobi koja je u krizi stave do znanja da nije sama i da postoji izbor za izlaz iz iste.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

 

- Retko se dešava da čovek ostane baš sam na svetu, uvek može biti tu bar neki prijatelj. Međutim, i kada osoba koja želi da skoči s mosta vidi nas ili policiju, i tada može da shvati da nije sama, da neko brine za nju. Dokle god ste u životu imate izbore, kada ga okončate, nemate ništa. Uvek postoji verovatnoća da vam se nešto desi. A ako baš ne znamo kako da promenimo život, uz nečiju pomoć možemo da naučimo. Moj tim i ja smo u svakom trenutku spremni da odemo na teren i nekom pomognemo. Nema veze ni da li sam ja te večeri u pripravnosti, nije mi problem ni usred noći da me probude da odem gde god treba. Zato ovaj posao moraju da rade oni koji ga vole i koji imaju ličnu motivaciju - zaključuje Marija Kržić, psiholog-pregovarač u specijalnom timu MUP.

"Hoću da pričam samo sa tobom"

Naša sagovornica iz Pregovaračkog tima MUP opisuje da se na terenu susreće i s osobama koje imaju zanimljive zahteve.

- Susretali smo se s ljudima koji odlično reaguju na određenog sagovornika, a može imati veze i kog je pola sagovornik, te se bolja komunikacija ostvaruje ako je pregovarač ženska osoba ili obratno. Zato je idealna kombinacija tim u kojem su muško i žensko. Međutim, ukoliko pregovarač u tom trenutku nema mogućnost zamene, on tada mora da se izbori s problemom i nađe način da dopre do osobe da bi se krizna situacija završila dobro po sve učesnike. Postoje i zahtevi koje nikada ne ispunjavamo, a neke sitnice možemo. To su voda, hrana, lekovi... Neki počinioci zatraže sitne ustupke prilikom dogovorenog procesa okončanja krizne situacije, kojima takođe izađemo u susret ukoliko su ispunjeni bezbednosni uslovi u dogovoru s taktičkim timom i rukovodiocem akcije na terenu. Uglavnom, nakon pregovora i dogovora s pregovaračima, počiniocima biva očuvano dostojanstvo ma koliko situacija fatalistički izgledala pre toga - naglašava Marija Kržić.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

 

"Odlazite, nisam vas zvao"

Marija Kržić ističe i da se s kolegama na terenu susreće s brojnim neobičnim situacijama.

- Nekada se desi da je neko prijavio neki događaj, a da realna pretnja zapravo ne postoji. Često nam kažu: "Sklonite se odavde, ja vas nisam zvao" ili: "Ništa nisam uradio, zašto ste došli?" Posebno im je neprijatno ako se okupe ljudi, ali mi se uvek potrudimo da im sačuvamo dostojanstvo i da nikog ne osuđujemo. Okej je i nije nenormalno nekada i pasti u životu. Uglavnom, mnogi od njih imaju više ili manje tužne životne priče. Takođe, neki ljudi kasnije požele da im pregovarač bude kum i da mu na taj način pokažu svu zahvalnost - opisuje naša sagovornica.

Novosađanin spasen nakon 16 sati pregovora

Pregovarački tim MUP spasao je juče još jedan život u Novom Sadu, u naselju Veternik. Tamo je Momir R. (55) iz Republike Srpske sprečen da izvrši samoubistvo aktiviranjem bombe, i to posle 16 sati pregovora. Nesrećni čovek se na ovaj čin, navodno, odlučio zbog zelenaških dugova.

Momir se u sredu oko 19 sati zatvorio u garaži preko puta svoje kuće, a pregovarači su ga sve do juče oko 10 časova nagovarali da odustane od samoubistva bombom. U njegovoj kući preko puta sve vreme je bila njegova majka, koja je strepela za njegov život.

Prema prvim informacijama, Novosađanin je nedavno pozajmio novac od zelenaša, a oni su počeli da mu prete ubistvom, pa ga je to nateralo na pokušaj samoubistva. Njegove komšije ispričale su za medije da je doskoro radio u Nemačkoj i da se razveo, kao i da je ovde planirao da pokrene biznis s prodajom automobila.

Nakon mukotrpnih pregovora pripadnici MUP odvezli su Momira u Klinički centar u Novom Sadu da bi se proverilo njegovo stanje, a postoji mogućnost i da će završiti u pritvoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading