NUDIO IM PUTOVANJA I TRAŽIO DA BUDU BLISKI U ZAMENU ZA OCENU? Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja optužen za polno uznemiravanje, odmah se oglasio!

Autor:

Vesti

13.04.2023

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On se odmah obratio nadležnim institucijama.

NUDIO IM PUTOVANJA I TRAŽIO DA BUDU BLISKI U ZAMENU ZA OCENU? Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja optužen za polno uznemiravanje, odmah se oglasio!

Foto: Printscreen/K1

Profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja dr Aleksandar Nedeljković, anonimno je prijavljen za seksualno uznemiravanje, Poverenici za  zaštitu ravnopravnosti. Kako se navodi u prijavi, studentkinje su profesora optužile, da postavlja ne prihvatljive uslove i da traži da budu bliske sa njim, kako bi položile ispit.

Dr Aleksandar Nedeljković, u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1, kaže da se odmah nakon prijave obratio svim nadležnim institucijama, želeći da se sam izjasni o optužbama i objasni o čemu je reč.

- Na našem Fakultetu je u postupak izbora dekana. Sam postupak je pokrenut u maju mesecu prošle godine, ali on do danas nije okončan, iako je  sprovedeno četiri kruga izbora. Ja sam u sva četiri kruga, bio jedan od kandidata. Na Nastavno - naučnom veću , u sva četiri kruga osvajao sam najveći broj glasova svojih kolega.  U poslednja dva kruga izbora, ovaj organ je i zvanično utvrdio predlog za izbor dekana, koji je upućen Savetu fakulteta, koji čine predstavnici države, studenata, ne nastave i predstavnici nastave. Međutim, ovaj organ u oba slučaja, nije utvrdio  predlog nastavnog naučnog veća, tako da ja nisam izabran zvanično za dekana – kaže profesor Nedeljković  i ističe da se sa prijavom prvi put susreo pred održavanje sednice.

- Neposredno pred četvrte izbore, koji su održani u februaru mesecu, pojavila se prijava za koju sam ja nezvanično prvi put čuo, neposredno pred održavanje sednice Nastavno- naučnog veća, na kome se utvrđivao predlog za izbor dekana. Pred početak sednice, jedan od kolega mi je prišao i rekao da je čuo, da je protiv mene podneta prijava za seksualno uznemiravanje studentkinja. Sve se dešava pola sata pre nego što ja treba da predstavim svoj program i ubedim kolege da meni poklone poverenje.Na toj sednici nije bilo priče o tome. Ipak, deset dana kasnije, kada je Savet fakulteta, trebao da odlučuje o mom izboru, predsednik Saveta je neposredno pred glasanje pročitao dopis jednog od članova, koga je imenovala na tu poziciju Vlada Republike Srbije, u kome su članovi Saveta upoznati sa činjenicom da je protiv mene podneta prijava Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Brankici Janković. Predložio je članovima Saveta da mene ne izaberu za dekana, jer ukoliko se ispostavi da su navodi iz prijave tačni, to će proizvesti nesagledive posledice za Fakultet.-

Dr Aleksandar Nedeljković, nakon saznanja da je protiv njega podneta veoma ozbiljna tužba, odmah je zatražio od sadašnjeg dekana da mu se dostavi zvaničnu prijavu, kako bi mogao da reaguje.

- Dekan je odbio da mi to dostavi, sa obrazloženjem da je iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti tako naloženo. Morao sam direktno da se obratim Brankici Janković i nakon nekoliko dana sam dobio tu prijavu. U vezi sa navodima iz prijave napisao sam izjavu, koju sam uputio Nastavno-naučnom veću Fakulteta . Tražio sam i prijem kod Poverenice, gde sam i njenoj kancelariji dostavio izjavu. Primila me je nakon sedam dana i izneo sam svoju stranu priče – dodao je Nedeljković u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1, a potom otkrio sadržaj prijave i obrazložio zbog čega su te optužbe navodno lažne:

- Navedeno je da im ja nudim da one budu bliske sa mnom ukoliko žele da polože taj ispit. Pored mene na ovom predmetu rade još dvojica kolega, koji su stariji od mene i imaju duži staž. To je prvi razlog zašto je teško poverovati, da mogu da imaju problem sa jednim nastavnikom, u situaciji kada na istom predmetu rade još dvojica. Naš predmet Antropomotorika, izučava motoričke sposobnosti čoveka, što je za našu struku, ključna stvar, tako da praktičan deo se sastoji kroz proveravanje tih motoričkih sposobnosti uz neke standardne testove. U pitanju je šest testova: skok u dalj iz mesta, zgibovi, trbušnjaci, trčanje na 100 i 800 m i poligon. Oni polažu tako što moraju da ostvare određeni rezultat.  Praktičan deo ispita se realizuje u sali Fakulteta i na otvorenim sportskim terenima i njemu prisustvuju svi studenti i po pravilu sva tri predmetna profesora. Pisani test se polaže u Amfiteatru i prisustvuju svi studenti – dodao je i pojasnio da jedan od profesora pregleda te testove, a da je on poslednji put ocenjivao pisane testove u 2020. godini.

- Kompletnu dokumentaciju na predmetu vezano za polaganje ispita, vodi jedan od ove dvojice kolega i sve te informacije su dostupne na sajtu predmeta, gde u svakom trenutku možete da vidite koji ste rezultat ostvarili i koju ste ocenu dobili. Tako da ja, nikako nisam mogao da utičem na to, da li je neko položio ispit ili nije.-

Pored toga, što su ga studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje, u prijavi se navodi da im je nudio i putovanje u inostranstvo.

Rukovodim jednim projektom koji se finansira od strane EU, nalazi se u okviru Erasmus programa i realizuje se u saradnji sa još četiri države, to su Španija, Portugal, Norveška i Italija. U okviru tog, projekta, predviđeni su studijski boravci u svakoj od ovih zemalja. Predviđena su pilot istraživanja u okviru onoga što mi istražujemo, a ispitanici su studenti. Svaki fakultet ima obavezu da obezbedi, odgovarajući broj ispitanika, tako da sam ja, kao rukovodilac projekta, bio u obavezi da pronađem nekoliko studenata koji će ići na te studijske boravke, kako bi mogli da učestvuju u tim istraživanjima. Istina je da sam nekim studentima i studentkinjama ponudio da učestvuju u projektu i da idu sa nama na ta putovanja u inostranstvo, ali je važno da se istakne, da ja ni na jedno od tih putovanja neću ići, jer imam obaveze oko izbora i ukoliko budem izabran za dekana, tek ću onda imati obaveze. To je sve organizovano u januaru mesecu. Realizovana su dva putovanja na koja su studenti išli sa mojim kolegama i još dva će biti realizovana do kraja godine – rekao je Nedeljković.

Profesor Nedeljković ističe, da se uprkos prijavama dve studentkinje, protiv njega još uvek ne vodi nikakav postupak.

- Cilj slanja dokumentacije od Poverenice je bio da dekan pokrene postupak, odnosno da prikupi izjave od studentkinja koje u januarskom roku nisu položile ispit, kao i četvoro studenata koji su išla na ta putovanja sa mojim kolegama. Oni su trebali da daju izjavu, ali on je odbio da to uradi, jer ne želi da vodi nikakav postupak zbog anonimne prijave i smatra da tu ne postoje nikakve konkretne informacije. Svakoj optužbi treba da se pristupi ozbiljno i da se utvrdi šta je istina, zbog toga sam ja i istupio ovako javno. Ukoliko postanem dekan, ja ću ustanoviti procedure u skladu sa kojim će studentkinje moći, bez ikakve bojazni da prijave seksualno uznemiravanje i fakultet će po hitnom postupku reagovati – zaključio je profesor Aleksandar Nedeljković u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading