ISPOD TEPIHA ČISTA PREVARA! Ovome se mora stati na put: "Global tepisi" zatvaraju radnju i prave rasprodaje, A ZAPRAVO...

Autor:

Vesti

05.04.2023

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reklamne kampanje su im uvek iste, većina potrošača ih je pročitala, ali se, nažalost, nađe i poneko nai

ISPOD TEPIHA ČISTA PREVARA! Ovome se mora stati na put: "Global tepisi" zatvaraju radnju i prave rasprodaje, A ZAPRAVO...

Foto: Republika.rs

Đekna još nije umrla, a kad će, ne znamo... Smejali smo se scenama i urnebesnim replikama iz kultne serije u kojoj Đekna, stanovnica jednog crnogorskog sela, stalno umire, a nikako da umre, međutim, sada smo dobili i beogradsku Đeknu. Ne, nije reč o ženi, već o firmi "Global tepisi", čiji salon, bar za one koji poveruju u njihove reklamne poruke, samo što se nije zatvorio, pa zato nude navodno neverovatne popuste, koji idu i do 80 odsto. Problem je samo što to traje godinama, a salon je sve življi i življi, ni nalik nekom ko je na samrti. A za to vreme naivne mušterije kupuju tepihe misleći da su dobro prošli i povoljno pazarili. Jeste, al' zamalo.

NIKAD KRAJA

U poslednjoj od ko zna koliko sličnih reklamnih kampanja "Global tepisi" se mesecima, negde od sredine prošle godine, a možda i duže, zatvaraju. Nudili su, zbog tog navodnog zatvaranja/preseljenja/poslovanja u mnogo manjem obimu popuste od 74%, pa 75% i tako sve do sadašnjih 80%. Pogađate, cene na sniženju su, u stvari, realne, odnosno tek nešto niže od realnih, a sve drugo je vešta igra. Igra koju su mnogi prozreli, ali mnogi, nažalost, i nasedaju.

Republika

Foto: Republika.rs

 

- Otkako ova radnja posluje na u Zemunu, na starom putu za Novi Sad, reklamira sniženja, popuste i akcije, toliko da i ne znam da li je iko ikada video te prvobitne cene bez sniženja. Tepisi su i dalje preskupi, a iako mesecima najavljuju zatvaranje, to se još nije desilo - navodi za Republiku Miloš Bogdanović, koji živi nedaleko od objekta "Global tepiha".

Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača Efektiva ocenjuje za naš list da se ovde, po svemu sudeći, radi o obmani potrošača.

- "Global tepisi" mesecima reklamiraju rasprodaju tepiha zbog zatvaranja radnje i nikako da je zatvore, a bar poslednje dve godine svako malo imaju sniženja "do 70%". Sumnjamo na obmanu potrošača, pa ćemo slučaj prijaviti tržišnoj inspekciji da proveri o čemu se zapravo radi. Takođe, pojedinci su nam ukazivali i na to da ovaj salon tepiha planiraju da zatvore na trenutnoj lokaciji, pa da ga otvore na drugom mestu, sve to jasno ukazuje na obmanu i zato je potrebno sve detaljno ispitati. Čekamo 10. april da vidimo da li su stvarno zatvorili, budući da je to novi datum koji su postavili kao rok - objašnjava Gavrilović.

Foto: Medija centar Beograd

Dejan Gavrilović: Radi se o obmani potrošača

 

POSLEDNJA ŠANSA

Nakon meseci u kojima su u flajerima "Global tepiha" bila istaknuta velika sniženja, uz najavu zatvaranja, i dalje se kupci pozivaju na to da iskoriste neverovatnu priliku tako što će kupiti tepih pre nego što stave katanac na objekat u Zemunu.

- Apsolutno izvanredna prilika da ulepšate svoje prostorije, za ljubitelje i investitore najfinijih tepiha. Do 10. aprila ogromne zalihe moraju biti rasprodate i salon ispražnjen, te zbog toga idemo do granica mogućnosti - glasi reklama "Global tepiha".

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, poput Gavrilovića, ukazuje na to da je neophodno da tržišna inspekcija proveri ovaj slučaj.

- Tržišna inspekcija bi trebalo da primeni Zakon o trgovini i proveri šta je istina. Oni bi morali da reaguju i na prijavu potrošača ili tekstove u medijima i provere da li se poštuje zakon, te da se preduzmu odgovarajuće mere. Rasprodaja zbog zatvaranja radnje nije preciznije uređena ovim zakonom, ali se podrazumeva da bi određeno vreme trebalo da postoji u okviru kog bi se realizovala ta rasprodaja i to bi moralo da se ispoštuje. Najbolje je da reaguje tržišna inspekcija, koja će da utvrdi da li je ovde reč o zloupotrebi time što se potrošači obmanjuju tako što im se najavljuje rasprodaja zbog zatvaranja, a zatvaranja nema - zaključuje naš sagovornik.

Foto: Republika.rs

Posao za tržišnu inspekciju

 

U komentarima ispod objave udruženja potrošača Efektiva na Tviteru, koja se bavi ovom temom, veliki broj ljudi je napisao da se radi o istoj firmi, koja se zapravo već godinama zatvara.

- To zatvaranje traje bar 15 godina. Možda svake godine zatvore jednu firmu, pa otvore drugu i tako ukrug, ako je tako, nije loša fora. "Global tepisi" se "zatvaraju" godinama i gotovo uvek je "rasprodaja", ranije su se samo drugačije zvali. Iz Zemuna sam, često prolazim pored njih. Pre pet-šest godina su se zvali "Svet tepiha" na istoj lokaciji... i onda su "zatvorili", u stvari su promenili naziv firme i nastavili da rade kao "Global tepisi" - samo su neki od komentara ispod pomenute objave.

VIDEO POTENCIJAL

Na pitanje Republike upućeno "Global tepisima" kakve veze imaju sa "Svetom tepiha", koji je na istoj adresi poslovao do 2018, kada se na istom mestu otvorila firma pod sadašnjim imenom, dobili smo neuverljivo objašnjenje da je jedina veza između ove dve firme - tepih. Na sve to, "Global tepisi" su uspeli i nešto što se činilo nemoguće, a to je da vlasnika koji je navodno hteo da proda zgradu ubede da odustane od toga i da im rentira prostor.

Republika

Foto: Republika.rs

 

- Prethodni vlasnik koji je bio strani državljanin nije želeo da nastavi poslovanje s tepisima u Srbiji i baš u tom trenutku ja sam video potencijal kada otvaram i firmu koja će nastaviti s prodajom tepiha, što je naišlo na oduševljenje na našem tržištu jer, nažalost, ovakvi tepisi retko gde mogu da se kupe. Odlučili smo se da ostanemo na istoj lokaciji pošto je postala poznata po tepisima. Vlasnik te zgrade je u to vreme želeo da proda zgradu, međutim, uspeli smo da ga ubedimo da nastavi da je rentira nama. Ipak, sada ćemo se preseliti sigurno, što ćemo javno i objaviti - napisali su nam u odgovoru pre nekoliko meseci.

Čekamo, dakle, iseljenje. A onda, ako ga i bude, nemojte sumnjati, sledi novi krug poslednjeg sniženja/rasprodaje/akcije pred zatvaranje. Pa sve ispočetka... Osim ako inspekcija ne bude uradila ono što joj je posao i reagovala.

 

Postoje važniji problemi 

Na pitanja Srpskog telegrafa upućena "Global tepisima" kako je moguće da su proizvodi godinama na rasprodaji zbog likvidacije i pod sličnim obrazloženjima, a da nakon toga nastavljaju normalno da ih prodaju, menjajući povremeno ime firme, ali ne i način poslovanja, usledio je odgovor koji opet nije uspeo da objasni na koji to legalan način posluje ova kompanija.

- Probajte da nađete naše letke iz aprila, marta, septembra, bilo kog meseca iz bilo koje godine unazad i videćete veliku razliku u načinu oglašavanja, popustima koje dajemo sada, a koji su bili ranije i slično. Razlika je, ponoviću, velika između akcije, sniženja i rasprodaje i svaka je jasno regulisana zakonom kojeg se mi pridržavamo. Ova rasprodaja sada, prva od početka našeg poslovanja, nije zbog likvidacije. Likvidiramo ceo asortiman jer hoćemo da nastavimo poslovanje u mnogo manjem obimu - naveli su iz "Global tepiha", uz raspitivanje zašto se toliko interesujemo za njih kad "postoje mnogo važniji problemi u svetu i kod nas"..

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
bg

05.04.2023 12:18

I sa snizenjem su preskupi.