SPREMITE SE ZA NESTAŠICU! Mraz uništio zasade kajsije i šljive - ALI TO NIJE ONO NAJGORE!

Autor:

Vesti

04.04.2023

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim probleme u saobraćaju, aprilski sneg je zadao velike muke poljoprivrednicima, odnosno najviše voćarima.

SPREMITE SE ZA NESTAŠICU! Mraz uništio zasade kajsije i šljive - ALI TO NIJE ONO NAJGORE!

Foto: Ilustracija

Oni su ovog jutra sa zebnjom obišli zasade u kojima ih je dočekala poražavajuća slika. Zasadi šljiva, kajsija, kako javljaju očajni voćari, uništeni su usled mraza, leda i snega.

- Imamo oko 20.000 sadnica šljive i sve je osvanulo po snegom. I to nije ono najgore.  Na granama je debeli sloj leda i jasno je da je sve ono što je počelo vegetaciju sada uništeno. Dodatno nas plaši najavljeni minus - kaže voćar Veselin Vujović iz čačanskog sela Kačulice.

Kako objašnjava agroekonomski analitičar Branislav Gulan, najugroženije su ove dve vrste voća jer one rano cvetaju, a dotakao se i povrća

- Mraz već deset godina unazad prepolovljuje rod kajsija. To voće najranije cveta i onda se desi mraz u aprilu. Na udaru su i šljive i breskve. Povrće nije problematično jer nije zasejano, a i ono malo što jeste je u plastenicima. Sneg je dobar, posebno za njive, jer će biti vlage u zemlji, lakše će se obrađivati njive, a i štiti od mraza - pojašnjava Gulan.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading