DALEKO STIŽE GLAS O SRPSKOM TEČNOM DRVETU: Strani mediji govore o njemu! Premijerka poručila: Jedna od mnogih stvari koje radimo za čistiji vazduh (FOTO)

Autor:

Vesti

01.04.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objava o tečnom drvetu na portalu koji prati više od 32 miliona ljudi, dobila preko 850.000 lajkova.

DALEKO STIŽE GLAS O SRPSKOM TEČNOM DRVETU: Strani mediji govore o njemu! Premijerka poručila: Jedna od mnogih stvari koje radimo za čistiji vazduh (FOTO)

Foto: Instagram printscreen

Tečno drvo

Na Instagramu news portal koji ima više od 32 miliona pratilaca okačio je post o srpskom "tečnom drvetu", koje je postavljeno kod opštine Stari Grad, a koje se bori protiv zagađenja.

Ova objava za samo jedan dan, koliko se nalazi na Instagramu, pokupila je više od 850.000 lajkova i gotovo 7.000 komentara, koji na pohvalni način govore o srpskoj inovaciji.

- Najnovije oružje Srbije u borbi protiv prljavog vazduha je „tečno drvo“. Beogradski urbani foto-bioreaktor je prvi te vrste u Srbiji koji koristi mikroalge za vezivanje ugljen-dioksida i proizvodnju čistog kiseonika fotosintezom. Ovo je poboljšalo kvalitet vazduha i smanjilo emisije gasova staklene bašte - objašnjenje je koje se nalazi ispod fotografije i video snimka "tečnog drveta" postavljenih na stranici Pubity na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Ovaj sistem prečišćivanja vazduha, koji proizvodi kiseonik finansirao je UNDP, a podržala opština Stari Grad.

Objavu koja govori o tome koliko je ovo efikasno sredstvo u borbi za čistiji vazduh prokomentarisala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Ovo je jedna od stvari koje u našoj zemlji činimo za čistiji fazduh. Hvala što ste to zapazili - napisala je predsednica Vlade.

Foto: Instagram printscreen

Komentar predsednice Vlade

Ovo "tečno drvo" već godinu i po dana vredno čisti vazduh i proizvodi kiseonik, postavljeno je ispred zgrade opštine Stari Grad u Makedonskoj ulici, a razvijen je na Univerzitetu u Beogradu -  Institutu za multidisciplinarna istraživanja uz podršku UNDP Srbija. 

Zove se "Urbani foto-bioreaktor 'Liquid3', a njegov prototip je postavljen u septembru 2021. godine u saradnji sa opštinom Stari grad. 

Ovo drvo se ne zaliva, ali mora da se održava - na svakih 30 do 40 dana ono se čisti, a održavanje sistema košta oko 10.000 dinara.

Kako je reč o uređaju postavljenom na javnom prostoru, koje ima i staklene površine, tečno drvo je, kao i sav drugi gradski mobilijar, ranjivo kada je u pitanju vandalizam. Ne može da se iseče, ali može da se ošteti. 

Sistem u potpunosti uklanja teške metale iz oko 1.000 kubnih metara gradskog vazduha mesečno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (123)

Loading
Slobodan

01.04.2023 15:08

Veliko hvala predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na podršci ovoj inicijativi i investiranju u tehnologije koje pomažu u borbi protiv zagađenja vazduha.

Marko

01.04.2023 15:08

Srbija je primer kako se mogu primeniti inovativna rešenja za zaštitu životne sredine i unapređenje kvaliteta života svojih građana.

Ivana

01.04.2023 15:08

Bravo za "tečno drvo" i tim stručnjaka koji su razvili ovaj inovativan sistem koji doprinosi održivom razvoju Srbije i globalne zajednice.

Nemanja

01.04.2023 15:09

Kao neko ko živi u Beogradu, veoma cenim napore Vlade Srbije i opštine Stari Grad u rešavanju problema zagađenja vazduha i unapređenju kvaliteta života građana.