OVAJ FAKULTET UKIDA PRIJEMNI: Jedini uslov za upis biće državna matura

Autor:

Vesti

28.03.2023

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sajtu fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata.

OVAJ FAKULTET UKIDA PRIJEMNI: Jedini uslov za upis biće državna matura

Foto: Shutterstock

Pravni fakultet prihvatio je da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, što znači da brucoši u školskoj 2024/25 godini neće polagati prijemni ispit.

U saopštenju Pravnog fakulteta se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

Na sajtu fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata.

- Proces upisa uvođenjem mature ne izmešta se sa fakulteta. Kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije, a kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru - piše u saopštenju.

Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju. Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine. S tim u vezi, visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini (upis naredne školske godine) objave na sajtu Fakulteta, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Ja

29.03.2023 08:56

Ranije je bilo prestiž biti akademski građanin, a sada je to gubljenje vremena. Najlakše je lepo se snaći, kupiti diplomu... Ko je još lud da uči.