Momirović: Snažna podrška Ziđinu i HBIS-u - kompanijama koje značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije

Autor:

Vesti

21.03.2023

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova kompanija je samo u prošloj godini imala izvoz veći od 830 miliona evra.

Momirović: Snažna podrška Ziđinu i HBIS-u - kompanijama koje značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Ministarstvo trgovine daće snažnu podršku  kompanijama Ziđin i HBIS koje su najveći izvoznici i koje značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije - izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon radnog sastanka sa predstavnicima HBIS GROUP Serbia iz Smedereva kao i sa predstavnicima Zijin Mining Group iz Bora, generalnim direktorima Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining Group.

- HBIS GROUP Serbia u Smederevu i Zijin Mining Group u Boru su dve najveće kompanije u Srbiji kada je reč o izvozu, u kojima radi više desetina hiljada ljudi, direktno i indirektno. Investicije ovih kompanija spasile su istok Srbije i danas daju ogromnu podršku našem industrijskom kompleksu u ovom delu zemlje - istakao je ministar Momirović i dodao da je „Smederevo danas mnogo razvijeniji grad, sa prosečnim platama iznad republičkog proseka. Tome doprinose najpre višemilionske investicije železare u Smederevu.

Ova kompanija je samo u prošloj godini imala izvoz veći od 830 miliona evra.

- Raduje nas to da železara u Smederevu beleži ove istorijske rezultate, uprkos energetskoj krizi i problemima u snabdevanju u celom svetu. To je dobar znak za našu privredu, građane u Smederevu i okolini, jer to obezbeđuje stabilna radna mesta i visoke plate.

Ministar Momirović je napomenuo da prema projekcijama stručnjaka u Boru imamo ležište sa značajnim rezervama bakra i zlata na globalnom nivou, što je i znak svetle budućnosti za ekonomiju cele Srbije.

- Zijin Mining Group je do sada investirao 2,3 milijarde dolara, a u ovoj kompaniji u Boru gde radi više od 7.200 radnika prosečna plata je danas 110.000 dinara. Bor je bio pred nestajanjem, totalnim gašenjem, ali smo odgovornom politikom uspeli ponovo da podignemo ovaj kraj. Danas smo razgovarali o daljim investicijama, povećanju izvoza, ali i tome šta će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom doneti ovim i drugim kompanijama koje posluju u Srbiji - naglasio je ministar Momirović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading