RFZO UTVRDIO NEPRAVILNOSTI U 46 ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Lek za dijabetes davali zdravim i debelim

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavljen postupak naknade štete za neosnovano izdavanje ozempika na recept u svrhu mršavljenja.

RFZO UTVRDIO NEPRAVILNOSTI U 46 ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Lek za dijabetes davali zdravim i debelim

Foto: Profimedia

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odlučno je presekao praksu da se lek ozempik izdaje zdravim osobama koje ga koriste za mršavljenje. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić saopštila je da su kontrolom izdavanja ovog leka utvrđene nepravilnosti u 46 ustanova, protiv kojih će biti pokrenut postupak naknade štete.

Republika

Foto: Profimedia

Lek ozempik

 

Prema rečima Sanje Radojević Škodrić, kontrola izdavanja ovog leka obavljena je u 73 zdravstvene ustanove za period od 1. juna do 30. septembra prošle godine. Nepravilnosti su utvrđene u 46 ustanova, a RFZO navodi primere da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana ili mimo uslova pod kojima se izdaje o trošku RFZO.

NOĆNA MORA DIJABETIČARA

Da podsetimo, za ovaj skandal se saznalo nedavno, kada su dijabetičari zavapili da u apotekama nema inovativnog leka ozempik, koji im je preko potreban. Oni su ga s mukom nabavljali jer ga u apotekama nije bilo ili su imale najviše tri-četiri kutije. Pritom, cena ozempika za izdavanje bez recepta bila je vrlo visoka, oko 100 evra.

- Kupovao sam ga svakih mesec dana da ne ostanem bez leka. Na kraju sam morao da jurim po celom gradu, a u apotekama su me uvek prvo pitali da li je za pare ili na recept - požalio se tada jedan dijabetičar.

Pritom su pacijenti bili zadovoljni lekom jer im je regulisao šećer u krvi, a neki su se pohvalili i da su izgubili nekoliko kilograma. Ispostavilo se da su nestašicu ozempika prouzrokovale zdrave osobe koje su ga koristile kao preparat za mršavljenje. Osim što su time ugrožavali svoje zdravlje, načinjena je i šteta jer im je lek izdavan o trošku RFZO.
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić apelovala je na građane koji žele da smršaju da ne uzimaju ovaj lek jer će im na duži rok biti beskoristan.

UZALUDAN POSAO

- Čim prestanu da ga uzimaju, kilogrami će im se vratiti, a ne mogu doveka piti terapiju koja je za dijabetičare - rekla je tada Sanja Radojević Škodrić i upozorila da se ovaj lek uzima samo uz preporuku lekara.

Republika

Foto: Tanjug

Sanja Radojević Škodrić

 

Apotekama je odmah zabranjeno da prodaju ovaj lek i mogle su da ga izdaju samo uz recept ili izveštaj specijaliste endokrinologa. Striktno sprovođenje ove mere obezbeđeno je inspekcijskim kontrolama Ministarstva zdravlja u apotekama.

BROJKA 27 zdravstvenih ustanova poštovalo pravila

Najgore čuvana tajna Holivuda

Trend mršavljenja pomoću ozempika i drugih lekova za dijabetes raširio se po celom svetu iz Holivuda. Poznate i uticajne ličnosti javno su se hvalile da su smršale koristeći ovaj lek.

Ipak, smatra se da je mnogo više onih poznatih ličnosti koje su u javnosti prećutale da su povratile vitku liniju na ovaj način. Zato je list Forbs ozempik nazvao najgore čuvanom tajnom u Holivudu.

Pritom, američka uprava za hranu i lekove FDA nije odobrila upotrebu ozempika za mršavljenje. Ovaj lek spada u semaglutide, kao i vegovi, koji je odobren za gojazne odrasle osobe, ali samo one koje imaju dijabetes ili visok krvni pritisak.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ja

15.03.2023 12:18

Kome treba neka ga kupi.