DANAS JE PREPODOBNI VASILIJE: Veruje se da treba ovo uraditi za oprost grehova

Autor:

Vesti

13.03.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeželavaju poslednji dan prve, čiste sedmice posta i dan posvećen Prepodobnom Vasiliju ispovedniku.

DANAS JE PREPODOBNI VASILIJE: Veruje se da treba ovo uraditi za oprost grehova

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Prebodobni Vasilije bio je drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije je verno sledovao svom učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke je pretrpeo od ikonoboraca. 

A kada su ikonoborci propali, po Božjem Promislu, Vasilije se vratio zajedno s Prokopijem u svoj manastir gde su se u postu i molitvi dugo podvizavali. Preminuo je 747. godine. Vasilije blaženi bi u vreme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postade monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige.

A zatim junački ustade protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga bi uhvaćen, i mnogo mučen. Ali on ne uzmaknu, nego propovedaše istinu Pravoslavlja do smrti. Sapodvižnik mu u tome beše božanstveni Prokopije Dekapolit. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju celo telo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu.

A kada umre Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen tamnice. I opet produži prećašnji podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propoveđu i svojim primerom, a mnoge zloverne povrati pravoslavnoj veri.

Narodna verovanja i običaji

Danas prema narodnim verovanjima trebalo bi izbegavati svađe i loše misli i zapaliti sveću za oprost svih grehova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading