PAVLE PLJAČKALI! Vođa Levijatana novac od kampanje prebacio na SVOJ račun!

Autor:

Vesti

11.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo u Beogradu proverava kako je raspolagano sredstvima koalicije koju je vodio Bihali.

PAVLE PLJAČKALI! Vođa Levijatana novac od kampanje prebacio na SVOJ račun!

Foto: printscreen/youtube.com

Pavle Bihali, osnivač desničarske grupe Levijatan, pod lupom je Višeg tužilaštva u Beogradu zbog sumnje o prisvajanju i nenamenskom trošenju novca dobijenog za finansiranje kampanje za parlamentarne i lokalne izbore prošle godine.

NENAMENSKA POTROŠNJA

Naime, reč je novcu koji je, prema zakonu, dobio Ruski manjinski Savez, a Bihali je bio ovlašćen da raspolaže tim sredstvima. Tužilaštvo je postupak pokrenulo na osnovu izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije koji ukazuje da je Bihali novac za finansiranje kampanje prvo preneo na lični račun, a zatim ga podizao bez osnova. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija (TS) objašnjava da je to zabranjeno jer novac s posebnog računa za izbornu kampanju služi da se s njega direktno plaćaju troškovi firmama i pojedincima koji pružaju usluge.

Koaliciju Ruski manjinski savez činili su Srpsko-ruski pokret čiji je predsednik Bihali, pokret Grka Srbiza i Srpsko ruska partija Vukovi. Za tu kampanju je iz budžeta, prema proračunu TS, trebalo da im bude uplaćeno nešto više od 20 miliona dinara. S druge strane, kampanja im je bila veoma skromna.

Pokret Levijatan se istakao po desničarskim stavovima, a govorilo se i da je paravan za zelenašenje i druge kriminalne radnje. Upravo je u našem listu objavljena priča dvojice Bihalijevih bivših saradnika, od kojih je jedan tvrdio da ga je ovaj sekao nožem. Desilo se i da su pretukli čoveka jer je na društvenim mrežama uvredio Bihalija. Takođe, nudili su novac onome ko otkrije identitet drugog tviteraša čiji im se komentar nije svideo.

VADI SE NA RUSIJU

Iako su iz tužilaštva potvrdili da je pokrenut postupak, Bihali u odgovoru za Srpski telegraf to negira i dodaje da se protiv njega vodi hajka zbog podrške Rusiji i stava po pitanju rata u Ukrajini.

- Sve je urađeno po zakonu, novinarka CINS ne barata materijom i raspolaže poluinformacijama, pa piše senzacionalističke tekstove. Izgleda da je kod medijskih i prozapadnih nevladinih organizacija problem biti na strani istine i Rusije u ratu protiv kolektivnog zapada - navodi vođa Levijatana.

Bez izveštaja i za izbore 2020.

Levijatan je učestvovao i na parlamentarnim izborima 2020, kada je osvojio oko 0,7 odsto glasova. Ni posle tih izbora nisu podneli izveštaj Agenciji za sprečavanje korupcije o tome kako su trošili novac tokom kampanje. Zbog toga je Agencija podnela prekršajnu prijavu, a postupak još nije završen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading