SLOBIN MOZAK KRIJU U HAGU! Šok - otkriće na godišnjicu smrti u Tribunalu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloševićevo telo u martu 2006. poslato u Srbiju nekompletno, a do danas se ne zna da li je mozak još u laboratoriji ili je uništen.

SLOBIN MOZAK KRIJU U HAGU! Šok - otkriće na godišnjicu smrti u Tribunalu

Foto: Tanjug/AP

Haški tribunal nikad nije vratio mozak Slobodana Miloševića, predsednika SRJ, njegovoj porodici, a razlog bi mogao da leži u činjenici da se otrovi kojima je, prema rečima njegovih lekara i saradnika, bio izložen u Tribunalu, najduže zadržavaju upravo u ovom organu.

PISMO RUSIMA

Miloševićevo telo, koje je podvrgnuto autopsiji, dopremljeno je u Srbiju, ali mozak nije - zadržan je na holandskom forenzičkom institutu u Hagu. Kako su prenosili mediji, holandski patolozi želeli su da obave dubinsku toksikološku analizu mozga jer se neki otrovi brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu, a ovakva analiza, kažu, deo je prakse detaljnih istraga.

- Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga - rekao je Kristijan Šartije, nekadašnji portparol Tribunala, kao i da ne zna da li je mozak kasnije vraćen ili uništen.

Da institut ima pravo da zadrži određene uzorke radi daljih pretraga, kao što su toksikološke analize, ranije je za medije potvrdila i portparolka holandskog forenzičkog instituta Niki Džensen.

Međutim, sasvim drugačije svetlo na ovu praksu bacaju tvrdnje Miloševićevog lekara, ali i saradnika, da je bivši predsednik SRJ u Hagu namerno trovan. I sam Milošević je u pismu, koje je tri dana pre smrti uputio ruskom ministarstvu spoljnih poslova, negirao da je uzimao lek rifampicin, već da mu ga je neko dao bez njegovog znanja.

NAGLO OSTARIO

- Oni koji mi ubacuju lek za lepru sigurno ne mogu da me leče. I oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ućutkaju takođe. Obraćam vam se u očekivanju da mi pomognete u zaštiti od kriminalnih aktivnosti u instituciji koja radi pod znakom UN - napisao je Milošević.

Nekadašnji operativac DB Boža Spasić za Srpski telegraf tvrdi na osnovu svega poznatog da je Miloševćev mozak zadržan da bi se prikrio zločin.

- Ta misterija govori da su strane obaveštajne službe i sam Tribunal primenjivali supstance prema Miloševiću koje su dovele do oronulosti, naglog starenja. Ne isključuje se mogućnost da su se te hemijske supstance, koje su mu davane, zadržale u mozgu. Tokom obdukcije uzeti su delovi mozga gde su pronađeni tragovi tih supstanci i sada se ne zna gde se nalazi tegla s tim dokazima. Možda je to uništeno, a možda negde pohranjeno - zaključuje Spasić.

Kršljanin: Ubijen je lekovima

Vladimir Kršljanin, Miloševićev pomoćnik za međunarodne odnose tokom procesa u Hagu, rekao je ranije za naš list da lek rifampicin zapravo poništava dejstvo lekova za snižavanje krvnog pritiska, a što je Milošević godinama uzimao.

- U njegovoj krvi pronađeni su tragovi teškog sedativa koji ima efekat mogućnost izazivanja iznenadne srčane smrti. To se Miloševiću na kraju i dogodilo - otkrio je Kršljanin.

Sahranjen u dvorištu, bez ikakvih počasti

- Slobodan Milošević je isporučen Hagu 28. juna 2001.
- Tribunal ga je teretio za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti
- umro u haškoj ćeliji 11. marta 2006.
- saradnici, ali i lekari iz Srbije, tvrdili su da je otrovan
- isto je tvrdila i njegova udovica Mira Marković
- iako su porodica i vrh SPS tražili dozvole da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, gradske vlasti to nisu dozvolile
- sahranjen u Požarevcu, u dvorištu porodične kuće
- niko iz porodice nije prisustvovao sahrani: supruga je izbegla u Rusiju krajem februara 2003, sin Marko otišao iz Srbije odmah posle 5. oktobra, a ćerka Marija se sklonila u Crnu Goru

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
sasa

10.03.2023 22:16

Sad ce da presade smrajdenu da bi amerika imala bar jednog pametnog prednog predsednika