ZA SADA NEMA DOKAZA, BITNO JE IZVRŠITI PROVERE: Oglasio se Poverenik za samostalnost o dešavanjima u Višem javnom tužilaštvu!

Autor:

Vesti

27.02.2023

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javnost će biti na pogodan način blagovremeno obaveštena o stavu Poverenika za samostalnost.

ZA SADA NEMA DOKAZA, BITNO JE IZVRŠITI PROVERE: Oglasio se Poverenik za samostalnost o dešavanjima u Višem javnom tužilaštvu!

Foto: Više javno tužilaštvo Beograd

Više javno tužilaštvo

U više pisanih medija, TV emisija i elektronskih medija, mediji su se bavili dešavanjima u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a povodom podneska zamenika javnog tužioca Jasmine Paunović, u kojim prilozima su upoznavali javnost sa izjavama učesnika u kojima su date različite interpretacije i verzije događaja, ocene postupanja  Višeg javnog tužioca i prvog zamenika u davanju uputstava o postupanjupredmetima korupcije u kontekstu samostalnosti javnog tužilaštva, onosno samostalnosti u radu zamenika javnih tužilaca.

Zajednički imenitelj je, da li je u konkretnom slučaju došlo do ugrožavanja samostalnosti u radu zamenika javnog tužioca odnosno da li se radi o vidu unutrašnjeg pritiska i neprimerenom uticaju.

Posebno ukazujem da je samostalnost u radu javnih tužilaca ustavna kategorija koja je bliže uređena Zakonom o javnom tužilaštvu i aktima Državnog veća tužilaca kojima je bliže regulisan mehanizam zaštite. U tom pravcu je ustanovljen kao organ Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost koji postupa po zahtevima javnih tužilaca za  zaštitu od neprimerenog uticaja i preduzima mere i aktivnosti u skladu sa Poslovnikom o radu.

Kako se iz podneska i priloga (službene beleške) ne  može na nesumnjiv i pouzdan način utvrditi sadržina neprimerenog uticaja, da li se u radnjama Višeg javnog tužioca i prvog zamenika izlazi iz okvira Zakona o javnom tužilaštvu i Pavilnika o upravi u javnom tužilaštvu, a radi davanja ocene da li se radi o neprimerenom uticaju ili pitanju organizacione prirode, neophodno je izvršiti odgovarajuće provere, prikupiti podatke i relevantne dokaze, kako bi se dala pravilna ocena događaja jer u suprotnom, odluka bi bila preuranjena.

Po pribavljanju svih podataka o događaju, stavu Poverenika za samostalnost, javnost će biti na pogodan način blagovremeno obaveštena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading