SVETLO NA KRAJU TUNELA ZA SRBIJU! Ovo uliva optimizam: 3 stvari su KLJUČNE!

Autor:

Vesti

24.02.2023

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada je svet i dalje u krizi, rat i dalje bukti, ekonomije brojnih zemalja su oslabljene, Srbija beleži pozitivne rezultate na svim poljima, nataliteta, ekonomije, zarada...

SVETLO NA KRAJU TUNELA ZA SRBIJU! Ovo uliva optimizam: 3 stvari su KLJUČNE!

Foto: Shutterstock

Tako je u januaru mesecu rođeno 554 beba više nego u istom periodu prethodne godine. Naime, lane je u prvom mesecu u godini rođeno 4.829 dece, a ove 5.383.

VIŠE DECE

Pronatalitetna politika države koja je značajno uvećala pomoć roditeljima dala je rezultate, ali to nije jedini razlog zbog koga nam se rađa više dece.

- To nije samo posledica mera države na pospešivanju nataliteta, već je i rezultat većeg broja ljudi koji su se vratili u Srbiju. To je ogroman napredak - ocenio je predsednik Vučić.

Mada nije krej meseca već sada se zna, na osnovu broja podnetih zahteva za isplatu roditeljskog dodatka, da će i u februaru biti više beba nego prošle godine. Inače, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je imala porast novorođene dece u odnosu na 2021.

ZARADE KAO U EU

Građani se lakše i odlučuju za potomstvo kada je standard bolji, pa ova brojka i nije veliko iznenađenje. Prosečna plata u Srbiji u decembru iznosila je 718 evra (oko 85.000), u Beogradu 930, a na nekim opštinama je iznosila i preko 1.200 evra.

Poređenja radi, u Novom Sadu zarade su skočile 109 odsto u odnosu na pre 10 godina, sa 420 na 877 evra. Zaposleni u javnom sektoru su početkom godine dobili povećanje od 12,5 odsto, pa će prosek biti još veći. Tada ćemo, kako je predsednik Vučić najavio, po visini zarada preteći Bugarsku koja je članica Evropske unije.

Foto: printscreen

Predsednik na otvaranju fabrike "Kontinental automotiv"

REKORDNE INVESTICIJE

U godini koju je obeležila ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza bez presedana, Srbija je zabeležila rekordan nivo stranih direktnih investicija. Od ukupnog broja investicija na zapadnom Balkanu, u Srbiju je otišlo 62 odsto.

Poslednja u nizu velikih investicija je "Kontinetal automotiv Srbija"  u Novom Sadu, vredna 140 miliona evra. A kako bi i ostatak zemlje išao ukorak sa velikim gradovima, predsednik Vučić je najavio da će Vladi predložiti  da odobri dvostruke subvencije za investitore južno od Save i Dunava. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading