ZBOG IZMICANJA STOLICE PROFESORKI, SMENA DIREKTORA? Inspekcija utvrdila nepravilnosti u proceduri isključenja đaka iz škole u Trsteniku!

Autor:

Vesti

10.02.2023

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Identičan zaključak doneo je i školski odbor škole.

ZBOG IZMICANJA STOLICE PROFESORKI, SMENA DIREKTORA? Inspekcija utvrdila nepravilnosti u proceduri isključenja đaka iz škole u Trsteniku!

Foto: twitter.com/ZoranIl77273998

Nastavnicu maltretiraju đaci u školi u Trsteniku

Proceduru isključenja dva učenika iz Tehničke škole u Trsteniku zbog izmicanja stolice profesorki 9. novembra, kontrolisala je Republička prosvetna inspekcija.

Prema nezvaničnim saznajima Novosti, utvrđene su nepravilnosti, odnosno procedura nije u celosti ispoštovana.

Uvid u konačan izveštaj inspekcije imaće ministar prosvete, koji i odlučuje o mogućoj smeni direktora.

I Školski odbor škole u decembru imao je identičan zaključak u devembru, kada je usvojena žalba na rešenje o isključenju N. Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, i M. M. (18), učenika koji je incident snimao.

Republika

Foto: Djordje Ceperkovic Youtube printscreen

Tehnička škola Trstenik

Đaci su nastavili da pohađaju nastavu, kako smo i pisali pre tri meseca, a Nastavničkom veću, koje je predložilo isključenje 23. novembra, a taj predlog direktor Milan Glidžić kasnije usvojio, ostavljeno je da ponovo odlučuju o statusu đaka kada se završi pojačan vaspitni rad sa učenicima. Ovu sudbinu izbegao je učenik I. K. (17), koji se ispisao iz škole samo dan uoči zasedanja Nastavničkog veća.

Na dnevnom redu sednice 23. novembra je osim tačke koja je bila označena kao „analiza ponašanja učenika i izricanje vaspitno-disciplinskih mera” bila i tačka „određivanje aktivnosti društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada za učenike kojima je izrečena mera Ukor Nastavničkog veća”. Sva je prilika da se o ovoj poslednjoj tački nije raspravljalo, nezvanično saznaju Novosti.

To može biti jedan od mogućih spornih momenata tokom vaspitno-disiciplinskog postupka. Stav Ministarstva prosvete o celom slučaju nazire se i iz odgovora ministra prosvete koji je, kako saznajemo, 6. februara prosleđen Uniji sindikata prosvetnih radnika na njihovo pitanje o situaciji u trsteničkoj školi.

- Ministarstvo prosvete je u toku sprovođenja procedure monitoringa, školu pravovremeno informisalo da je izuzetno važno da ispoštuje zakonsku proceduru u okviru vaspitno-disciplinskog postupka i upozorilo na moguće posledice ako se procedura zanemari - stoji u dopisu Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije od 6. februara, koji je potpisao ministar. - Prihvatajući odgovornost i važnost sistemskog uređenja naglašavamo i da se profesionalni i lični autoritet stiče i gradi i ne može se nikome pojedinačno formalno obezbediti.-

Profesorka engleskog jezika Marija Stevanović trebalo bi da se vrati 14. februara na nastavu, ali gotovo sigurno neće biti u odeljenju trećeg razreda gde se dogodio incident.

Viši sud u Kruševcu još nije presudio u slučaju koji se vodi protiv N. Ž. (17) i I. K. (17). N. Ž. se branio ćutanjem, dok je I. K. dao izjavu na pretresu sredinom prošlog decembra. Oštećena Marija Stevanović je ponovo rekonstruisala događaj spornog časa.

To isto učinila je i pred Osnovnom javnim tužilaštvom u Trsteniku, koje postupa u slučaju najstarijeg učesnika incidenta M. M. (18). Pre nego što se donese odluka o eventualnom podnošenju optužnog predloga, čeka se mišljenje niških veštaka o zrelosti osumnjičenog.

- Ne isključuje se mogućnost da se proceni da se ne može postupati po Krivičnom zakonu zbog nezrelosti, u tom slučaju će se postupati po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, kao u slučaju ostala dva vinovnika - navodi izvor pomenutog medija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Rodjak

12.02.2023 09:25

Dokle ce drzava da cuti na ovo nasilnicko ponasanje ucenika?Da li ova drzava ima zakone,da li ima ministra?Nasilnici da idu u popravni dom,direktor da bude smenjen i kaznjen,a ministar da da ostavku.Sramota na sta je spala prosveta i da li ovi huligani imaju roditelje koji trba da odgovaraju za ovakvo ,,vaspitanje"svoje dece.