NIKADA NE UZIMAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU! Evo šta je prava terapija za vas

Autor:

Vesti

09.02.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Samolečenje je opasna igra koja može teško da naruši vaše zdravlje, a neadekvatna upotreba lekova da izazove trovanje, pa čak i smrt.

NIKADA NE UZIMAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU! Evo šta je prava terapija za vas

Foto: pixabay.com

Da li ste i vi među onima koji su skloni da uzmu lek propisan rođaku, ili komšiji, jer njima pomaže  pa će verovatno i za vas biti dobar?  Posebno je opasno da uzimate tuđe antibiotike, lekove protiv povišenog krvnog pritiska ili tuđe lekove za smirenje. Jednako je neprihvatljivo da umesto lekara ili farmaceuta, konsultujete Internet , pa na osnovu reklamnih preporuka  ili  “iskustava pacijenata” sa internet portala, sami sebi propisujete terapiju.

KOJI JE PRAVI LEK ZA VAS?

Jedino lek koji vam je propisao vaš lekar, je pravi lek za vas.  Vaš lek je odabran prema vašem zdravstvenom stanju, a terapija  usklađena  sa  vašim godinama, polom, težinom  i eventualnim pratećim bolestima  od kojih patite. Zato nikada ne uzimajte tuđe lekove, ali ni svoje lekove nemojte ustupati drugima čak i kada vam se učini da  imaju iste simptome kao i vi ! – upozorava dr Milan Ljubinković menadžer prodaje za zapadni Balkan, OTC/CHC portfolio iz Hemofarma

Da biste dobili lek koji vama najviše odgovara, neophodno je da   lekaru  skrenete pažnju ukoliko:

- vam je poznato da ste alergični na neki lek

- imate  druge zdravstvene probleme

- planirate trudnoću,  trudni ste ili dojite bebu

- imate specijalan režim ishrane (bez soli, šećera, masnoća ili vegeterijanski režim).

Važno je i da  lekara ili farmaceuta  obavestite o svim drugim preparatima koje uzimate, sa ili bez lekarskog recepta. Zašto je to važno?  Zato što neki lekovi  “ne vole” da se mešaju sa drugima!  Kada se više lekova uzimaju zajedno, njihova sinergija, medjusobni odnosi i interakcije određenih  lekova mogu da umanje efikasnost propisanog leka, ili da povećaju njegova neželjena dejstva – objašnjava naš sagovornik.

Lek koji je propisan odrasloj osobi nikada nemojte davati detetu, bez konsultacije sa pedijatrom. Lekove čuvajte daleko od dečijeg dohvata. Neki lekovi, ukoliko se greškom popiju, mogu izazvati ozbiljna trovanja i nesagledive posledice.

PRAVA DOZA

Zdravstvena statistika u Srbiji upozorava da više od polovine obolelih od visokog krvnog pritiska uopšte ne uzimaju terapiju, a od preostale polovine, samo 30 odsto se pridržava propisane doze.

- Neki pacijenti su skloni da « na svoju ruku » određuju dozu leka i time mogu ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje. Prava doza leka za vas je isključivo ona koju vam je propisao vaš lekar i jedino propisana doza leka vam obezbeđuje  optimalno lečenje. U protivnom lek može imati i veoma štetno delovanje Zato budite odgovorni i pridržavajte se propisane doze, ne umanjujte je, niti uvećavajte.  Isto tako, odluku o prestanku uzimanja leka nikako nemojte donositi sami, bez dogovora sa lekarom –  naglašava dr Ljubinković.

Foto: Hemofarm

Dr Milan Ljubinković

UVEK U PRAVO VREME

Neke lekove treba uzimati pre jela, neke posle jela, a neke uz obrok. Isto tako određeni lekovi imaju bolje dejstvo ukoliko  se uzimaju u određenom delu dana, primera radi u jutarnjim satima. 

- Neke lekove je, međutim, najbolje uzimati pre spavanja, jer su tada efikasniji i u sinergiji sa metaboličkim procesima u organizmu. Posebno je važno,  ukoliko uzimate više lekova da se strogo pridržavate propisanog redosleda i vremena njihovog uzimanja, obzirom na moguću lošu  interakciju među lekovima. Ukoliko su vaše aktivnosti neuobičajene, na primer noćni rad ili intenzivan fizički napor, obavestite o tome svog lekara, kako bi za vas odredio najbolje vreme za uzimanje terapije Isto tako za normalan metabolizam lekova, neophodan je optimalan unos tečnosti i zato  kada uzimate lekove, pijte dosta vode – savetuje dr Milan Ljubinković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading