SLAVIĆE SE SVETI SAVA! POBEDA REPUBLIKE: Oglasilo se Ministarstvo o školi u Sečnju, UDARNE INFORMACIJE!

Autor:

Vesti

25.01.2023

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliku prašinu u javnosti podigla je objava koju je, navodno napisala direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Sečnju.

SLAVIĆE SE SVETI SAVA! POBEDA REPUBLIKE: Oglasilo se Ministarstvo o školi u Sečnju, UDARNE INFORMACIJE!

Foto: Tanjug/maps/printscreen

"Verski obredi biće zabranjeni u ovoj školi, jer su dobili mene za direktorku" , stoji u objavi koju je direktorka Olivera Marjanović navodno napisala u kontroverznoj grupi Ateisti Srbije.

Ta njena izjava brzo je dospela i na druge društvene mreže gde je izazvala mnoštvo suprotstavljenih komentara.

Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda u školi 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju - piše u objavi na Fejsbuku.

Foto: Facebook

Direktorka navodno objavila da neće biti proslave školske slave

Dok su jedni na Tviteru tvrdili da "religija ne može sa zdravim razumom", te da pozdravljaju ovu odluku, mnogo je više onih koji osuđuju i smatraju da "hitno treba smeniti i zabraniti rad" direktorki škole.

Da li je Marjanovićeva zaista ovo objavila, nismo mogli da dobijemo informaciju, ali se uvidom u njen privatan profil na Fejsbuku, na kome redovno postavlja aktivnosti u školi "Aleksa Šantić" u tom vojvođanskom mestu, vidi da joj se sviđaju stranice u kojima je sporna objava i navodno postavljena "Ateisti Srbija" i "Ateisti - za sekularno društvo."

Foto: Printscreen/Facebook/Olivera Marjanović

Olivera Marjanović na Fejsbuku "lajkovala" grupu Ateisti Srbija

Direktorka: Ipak se održava?!

Ekipa Republike poslala je direktorki škole upit o spornoj objavi, ali je odgovor izostao. 

Umesto toga direktorka Olivera Marjanović poslala nam je plan održavanje svetosavskih svečanosti u toj školi.

Obzirom da naša škola nema adekvatan prostor u kome bismo okupili sve učenike i na zahtev profesora razredne nastave, održaćemo dve priredbe sa prigodnim sadržajem. U zgradi gde nastavu pohađaju učenici prvog ciklusa biće intonirana himna Svetom Savi sa razglasa 27. Januara u 8 časova dok će u isto vreme u drugoj zgradi himnu otpevati hor sastavljen od učenika drugog ciklusa. Planiramo kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbu učeničkih radova i kviz znanja. Priredbe će trajati do 9 časova kada počinje Liturgija u crkvi i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike - piše u odogvoru.

Istim povodom kontaktirali smo sa Ministarstvom prosvete.

- Prema informacijama kojima raspolažemo u školi će biti obeležena školska slava Sveti Sava - navode u Minsitarstvu prosvete.

Od Svetog Save bitnije veštice

U Srbiji je već godinama sve više skrajnuto proslavljanje pravoslavnih praznika. Umesto toga, trend je da se u vrtićima i školama proslavljaju Noć veštica, pa se taj dan maskiraju u sve ono što deci inače ne bi trebalo da bude dostupno.

Tako na sajtu jednog beogradskog vrtića možete pročitati da je "maskenbal za decu prozor u čaroban svet, gde su igra, humor, kreativnost i radost zvezde vodilje".

- Dok ceo svet obležava 31. oktobar kao Halloween i slavi taj praznik, mi kostime koristimo kao sredstvo za rad, koje psihološki podsticajno deluje na naše klince i klinceze, jača kod njih kreativnost i samu njihovu ličnost - navodi se na njihovom zvaničnom sajtu.

Takođe se, pre nekoliko godina, društvenim mrežama delilo pismo majke koja nije želela da pošalje dete kostimirano u školu.

- Poštovani, povodom vaše sugestije da deca 31.10. u školu donesu rekvizite kojim bi proslavljali američki satanistički praznik "Noć veštica", koji direktnu vezu ima sa nečistim silama i mrtvim ljudima, ovim putem vas obaveštavam da ja kao roditelj ne dozvoljavam da moje dete bude saučesnik u skrnavljenju pravoslavlja i Svetog Luke koji se istog dana proslavlja kao krsna slava.

Ovo nije Amerika, ovo je Srbija. Moje dete niko ne sme bez moje dozvole da šminka niti oblači u kostim veštice pa makar ni u šali niti u igri koja je ponavljam duhovno opasna po dušu dece i svih nas. Ukoliko mi dete budete kaznili zbog neodobravanja proslave veštica - satane, obratiću se višim instancama i zaštitniku građana - navela je Beograđanka D.M.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (3)

Loading
Joj

25.01.2023 17:12

Sto izvrcete istinu. Direktorka nije rekla da se nece slaviti skolska slavaSveti Sava nego da nece doci svestenik.

ljubica

25.01.2023 19:59

@Joj - Jeste, bolje je tako. Droga može, LGBT+ može ali sveštenik ne mođe. Da ne pokvari decu. Direktoka će da nadje i neki prigodan film za odrasle. Da bude pun ugodjaj po njenom.

Što te biju ovi dobri ljudi?

25.01.2023 19:45

Prosvetitelj Sava će se obeležiti u školi kako i dolikuje obrazovnoj instituciji,dok će se verski deo obaviti u crkvi.Ovo je idealna prilika da se u crkvi pomole oni koji u nju ulaze jednom godišnje samo kada se besplatno služe kuvano vino i slane đakonije,ali su zato izuzetno revnosni kada u seoskoj kladionici potpisuju peticiju protiv direktorice.Beograd mnogo toga može da nauči iz primera ove male osiromašene sredine.