PATRIJARH PUTUJE U SAD: Drži litugiju za Savindan i obilazi radove na crkvi Svetog Save izgorele u požaru!

Autor:

Vesti

23.01.2023

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije putuje u SAD gde će boraviti od 24. januara do 5. februara.

PATRIJARH PUTUJE U SAD: Drži litugiju za Savindan i obilazi radove na crkvi Svetog Save izgorele u požaru!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On će u petak, na Svetog Savu služiti svetu liturgiju u Njujorku, tokom posete tom gradu će obići i radove na obnovi Saborne crkve Svetog Save koja jer izgorela u požaru na Vaskrs 2016, a posetu završava u Čikagu.

Kako je saopšteno, tokom boravka u Njujorku, patrijarh će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba.

Verski analitičar Predrag Đokić ističe da je do posete došlo na poziv tamošnjih episkopa koji mu je upućen još u maju za vreme Sabora SPC.
Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Crkva Svetog Save izgorela na Vaskrs 2016.

- Patrijarh zbog obaveza tada nije mogao da ode, ali je u novembru zakazana poseta za januar. Tamo će se susresti sa episkopima i razgovarati o tekućim problemima, unapređenju saradnje, biće to prilika da se oni posavetuju sa patrijarhom. Ide da vidi kako napreduje obnova crkve Svetog Save, šta je još potrebno, kako može da pomogne. Patrijarh Porfirije je osoba koja obilazi svoje eparhije, blizak je narodu i dostupan i to i ovom posetom pokazuje. Lepo je da će Savindan, koji je veliki praznik, da proslavi sa Srbima u rasejanju - ističe Đokić i dodaje da naša zajednica u Americi broji oko 190.000 vernika.

Nakon svečane liturgije u Srpskom klubu biće organizovan Svetosavski program i dodela paketića deci.

U drugom delu posete, kako je najavljeno, od 29. januara do 4. februara, poglavar SPC će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planiran je i susret sa nadležnim episkopima SPC na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Nova Gračanica u selu Treće jezero u blizini Čikaga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading