Decenija čekanja na OPERACIJU KOLENA! Kako su u UKC Niš to znatno skratili!?

Autor:

Vesti

23.01.2023

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od nekih klinika u Srbiji gde se na ugradnju veštačkog kolena čeka od 2015. ili 2016. godine, niška ortopedija poziva pacijente iz 2021.

Decenija čekanja na OPERACIJU KOLENA! Kako su u UKC Niš to znatno skratili!?

Foto: Ministarstvo zdravlja

Prema najnovijim listama najduže se čeka na ugradnju proteze za koleno – čak i desetak godina. Izuzetak od pravila je niški Univerzitetski klinički centar gde se ugradnja implantata zakazuje za avgust naredne godine, što je, kažu u toj zdrvstvenoj ustanovi, najbrže u Srbiji.

Iz RFZO-a ističu da se bolnice na tercijarnom nivou rasterećuju od lakših intervencija, pa mogu da se fokusiraju na složene operacije.

Za razliku od nekih klinika u Srbiji gde se na ugradnju veštačkog kolena čeka od 2015. ili 2016. godine, niška ortopedija poziva pacijente iz 2021.

Operacija kuka ovde se zakazuje za jun ove godine, a kolena za avgust sledeće. Operiše se u tri sale.

Direktor Klinike za ortopediju UKC Niš profesor dr Ivan Micić kaže da ta zdravstvena ustanova ima najsavremeniju opremu i sve neophodne implantate.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Operacija, Ilustracija

 

- Redovno ažuriramo listu čekanja što dovodi do toga da je naša lista čekanja trenutno najkraća u Srbiji - naglašava dr Micić.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu dr Sanja Radojević Škodrić ukazuje na to da se traume koje su se do sada operisale u kliničko-bolničkim centrima i specijalizovanim institutima sada operišu isključivo u opštim bolnicama, odnosno na sekundarnom nivou.

- Komplikovane operacije, one na listi čekanja, sada se vode na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, čime će se smanjiti liste čekanja uz model dopunskog rada - objašnjava ona.

Dobrom organizacijom rada i na Očnoj klinici i na kardiologiji u Nišu smanjene su liste čekanja.

- One su prešle u liste zakazivanja, jer se sve vrste procedura zakazuju unutar mesec dana, koronarografija mesec i po dana, a za ugradnju pejsmejkera nema liste čekanja - ističe direktor Klinike za kardiologiju UKC Niš prof. dr Tomislav Kostić.

Zamenica direktorke Klinike za oftalmologiju prof. dr Jasmina Đorđević Jocić navodi da su uvedene dve smene u kojima se operiše dvadeset pacijenata dnevno.

- Imamo dovoljno materijala i dali smo akcenat pacijentima koji su slepi i radno sposobni - dodaje Jasmina Đorđević Jocić.

U niškom Kliničkom centru nastoje da dalje unaprede efikasnost rada.

Direktor Kliničkog centra Zoran Perišić navodi da u oblastima gde postoje liste čekanja, kao što su one za operacije kile i žučne kese, treba uvesti popodnevne smene za operacije.

- Ali imamo i listu deficitarnih specijalizacija, kao što su anesteziolozi, pa ćemo se potruditi da ih obezbedimo za popodnevni rad - dodaje Perišić.

Liste čekanja za tzv. hladne operacije produžile su se naročito u vreme epidemije, pa se očekuje da se zbog povoljnije epidemijske situacije još brže skraćuju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mira

23.01.2023 10:42

Zašto onda moram da čekam od 22g do 2024 operaciju kolena.