Darko je uleteo na aerodrom u Beogradu u poslednjem trenutku - kretao je let koji nije smeo da propusti

Autor: Blic, Republika

Vesti

18.01.2023

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darko Savić (48) se našao sa nama u pauzi između treninga i poslovnih sastanaka. Njegov raspored je isplaniran u minut a dan počinje i pre svitanja. Uz njegov način života i rezultate drugačije nije ni moguće. Ono što je mnogim ljudima nezamislivo Darko je uspeo – i to osam puta. On je pravi srpski Ajronmen.

Darko je uleteo na aerodrom u Beogradu u poslednjem trenutku - kretao je let koji nije smeo da propusti

Foto: Instagram/Printscreen/darkossa

Da biste za sebe mogli da kažete da ste čovek od čelika prvo to stvarno morate da dokažete, pre svega samom sebi. Trka Ajronmen je najteža jednodnevna disciplina na svetu i sastoji se od 3,86 kilometara plivanja, 180,25 kilometara vožnje bicikla i trčanja maratona od 42 kilometra jedno za drugim bez prekida. Procenjuje se da je opterećenje za telo toliko veliko da bi ćelije za 10 sati ove aktivnosti ostarile 20 godina. Naravno, ćelije se oporavljaju a spoznaja da ste izneli nadljudski napor ostaje.

„Trijatlon nije sport, on je naprosto način života. Ja nisam profesionalni sportista ali treniram više od fudbalera ili košarkaša. Na dnevnom nivou imam dva puna treninga iz dva različita sporta“, kaže za „Blic“ Savić koji se zaljubio u trijatlon pre deset godina.

Rigorozan režim treninga

- Ustajem u šest ujutru da treniram, žurim na posao, a na drugi trening idem popodne. Kada ne mogu da stignem da treniram zbog službenog puta ponesem bicikl sa sobom. Pošto se bavim poslom vezanim za izgradnju novih puteva ja onda zamolim da mi daju malo vremena na nekoj deonici puta koja još uvek nije puštena u saobraćaj i onda na licu mesta završim trening, sredim se i produžim dalje na sastanke - kaže Savić.

Jednu Ajronmen trku ipak će posebno pamtiti jer je ona za njega počela još na aerodromu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darko Savic (@darkossa)

„Kako to mislite – ne može?“

„Dugo sam se spremao za Ajronmen trku u Vuhanu 2019. Godine. Bio sam pozvan od strane Vojske Republike Srbije da budem deo olimpijskog tima. Sve sam prihvatio ali kada je došao trenutak da pitam šefa da odsustvujem sa posla da bih mogao na trku rekao mi je - ne može, imamo važan projekat i od tebe se očekuje da budeš tu. Rekao sam sebi – moram, pa kud puklo. Tako je počela moja avantura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darko Savic (@darkossa)

Iz Srbije sam krenuo u petak u dva popodne. Na aerodromu me čekao naš čuveni atletičar Dušan Dudaš. Pravo sa terminala uleteo sam u auto, obezbeđen nam je prioritetni prolazak posebnom trakom do startnog mesta. Iako sam putovao ceo dan na drugi kraj sveta presvukao sam se i počeo trku. Kada se trka završila na liniji cilja čekalo me obezbeđenje, u punoj opremi sam uleteo u auto, tu sam se i presvukao. Ponovo jurcanje, ponovo izdvojena traka. Uleteo sam u avion i uspeo da stignem u Srbiju u nedelju uveče! Obišao sam svet, završio trku i vratio se u Beograd za 55 sati! Uredno sam se pojavio na sastanku u ponedeljak, direktor ne bi ni znao da sam otišao da mu nisam rekao“, kaže Savić uz osmeh.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darko Savic (@darkossa)

Njegovi rezultati su impresivni, a planova za dalje ne manjka. Istrčao je jednu Ajronmen trku u Juti, kao i drugu na Havajima a već se sprema za jedan maraton i polumarton na kojem juri postolje dok uz dnevni posao stiže i u klub na Adi Ciganliji gde i sam organizuje trijatlon trku. Na pitanje šta mu daje toliku energiju najbolje daje odgovor njegova filozofija. On se trka sa sopstvenim granicama – a od toga nema veće pobede. Zapratite Darkov Instagram profil za redovne trkačke savete, motivaciju i neverovatnu priču o uspehu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading