ORLIĆEVI KOLJAČI MI UBILI SINOVE: Tri decenije pakla za majku srpskih dečaka iz Skelana

Autor:

Vesti

17.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmlađa žrtva bio je Aleksandar. Imao je samo pet godina. U napadu je stradao i njegov brat Radiša (11), ispričala je njihova majka Milica.

ORLIĆEVI KOLJAČI MI UBILI SINOVE: Tri decenije pakla za majku srpskih dečaka iz Skelana

Foto: E-stock, D. Milenkovic

U Skelanima kod Srebrenice juče je obeleženo 30 godina od stradanja Srba iz ovog i susednih sela, od kojih je 69 ubijeno. Nastavljajući etničko čišćenje srednjeg Podrinja, jake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su u zoru 16. januara 1993. srpska sela oko Skelana.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević. Njegova majka Milica Dimitrijević pričala je za Republiku o jezivom sećanju na dan kada je pod najezdom Orićevih koljača ostala bez dvojice sinova. Aleksandar je imao pet, Radiša je tek napunio 11 godina. Zlikovci Nasera Orića 16. januara 1993. napali su Skelane, selo u okolini Srebrenice.

Republika

Foto: D. Milenkovic

Milica Dimitrijević

Milica je s decom pokušala da pređe most i pronađe utočište u Srbiji.

- Nisam htela da idem iz kuće, ali mi je muž rekao da krenem, da će nas mučiti ako ostanemo. Pored moje dece, u kolima je bilo još četvoro dece iz komšiluka. Vozio je moj najstariji sin Siniša, koji je tada imao 15 godina - pričala je Milica.

RAFALI NA KUĆNOM PRAGU

Republika

Foto: Profimedia

Naser Orić

Istog dana kada je Milica ostala bez dvojice sinova Orićevi ljudi ispali su četiri hica u Milana Đukića.

- Bio sam na kućnom pragu, tu su ispalili metke u mene. Ubijali su sve srpsko. Ženu, nejač, decu koja su išla u treći, četvrti razred... Pucali su u sve što se mrdalo - priča naš sagovornik.

Kaže da niko ne spori stradanje muslimana:

- Ali neka niko ne spori ni naše žrtve, ni pokolj, ni progon. Treba odati poštu stradalim muslimanima, ali treba odati poštu i stradalim Srbima.

RAFALNA PALJBA

Republika

Foto: D. Milenkovic

 

Kaže da su bili pod rafalnom paljbom.

- Metak mi je prošao pored glave, otišao je iza mene. Tu je bio Aca. Njega je pogodio. Krenuli smo da izlazimo, tada je Radiša pogođen. U vrat. Jedan metak prošao je kroz vrata, pogodio je Sinišu u nogu - kroz jecaj priča majka.

Neko iz kolone je ranjene Radišu i Aleksandra prebacio u svoj automobil:

- Siniša je ostao, ja sam krenula s njima dvojicom. Došli smo do Bajine Bašte. Tu su mi uzeli decu. Aca je već bio... Radišu su prebacili u bolnicu u Užicu, odatle za Beograd. Šest meseci su se na VMA borili za njega. Nije izdržao...

Taj 16. januar nije prebolela ni oprostila.

- Pričaju o genocidu. Šta je bilo ovde? Kad su nas napali, u Skelanima je bilo nas stotinak. Nas, koji smo ostali u svojim kućama. A od tih stotinak, ubijeno je 69. Pa šta je onda genocid? Da li je i ovo genocid - pita Dimitrijevićeva.

Milioni maraka uloženi u Srebrenicu

O političkim smicalicama i posle ratnih sukoba svedoči i film "Srebrenica", čiji je autor Avdo Avdić, novinar iz Srebrenice.

- Ovo što smo objavili dokazuje kriminal od najmanje 15 miliona maraka. Pokušao sam na ovaj način da pokažem da u ovoj državi ništa nije sveto, pa ni genocid - rekao je Avdić pre pet godina, kada je objavio film.

Dodao je da je tokom istraživanja došao do podatka o donacijama od najmanje pola milijarde maraka, koje su uložene u Srebrenicu.

Poginuli za srpstvo

Na gradskom groblju u Bajinoj Bašti sahranjene su žrtve napada na Skelane 1993. Na spomeniku Radomiru Nikoliću porodica je upisala "poginuo braneći srpstvo". Dragan Prodanović stradao je pre nego što je napunio 30 godina.

"Ranjen kod Srebrenice, izumro 23. aprila, sahranjen 25. aprila, na 28. rođendan", napisano je na spomeniku Prodanoviću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading