Ruma: Sveobuhvatno ulaganje u budućnost dece i brigu o građanima

Autor:

Vesti

14.01.2023

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradovi lideri u oblasti populacione politike.

Ruma: Sveobuhvatno ulaganje u budućnost dece i brigu o građanima

Foto: Fondacija DP

Ubrzani ekonomski razvoj i sveobuhvatna izgradnja komunalne infrastrukture na čitavoj teritoriji opštine Ruma predstavlja temelj održive demografske politike u ovoj opštini, istaknuto je na radnom sastanku predstavnika opštine Ruma i delegacije Fondacije „Dajana Paunović“ na temu mera populacione politike i demografske održivosti. Na sastanku kome su prisustvovali Radica Mandić, predsednica opštinske Komisije za rodnu ravnopravnost i Dajana Paunović, direktorka fondacije koja nosi njeno ime, ukazano je na potrebu da demografska perspektiva bude jedan od prioriteta u okviru svih sektorskih politika kako na centralnom državnom nivou, tako i na nivou lokalnih samouprava.

Predstavljajući širok spektar mera koje lokalne vlasti u Rumi primenjuju u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, obrazovanja, izgradnje komunalne infrastrukture, turizma i ekologije, ukazano je da se jedino sveobuhvatnim razvojem lokalnih sredina mogu stvoriti uslovi za umanjenje posledica procesa metropolizacije Srbije i ostanak ljudi u manjim sredinama.

Republika

Foto: Fondacija DP

 

 

„Za to je potrebna kako velika posvećenost lokalnih vlasti tako i centralne države, što u slučaju Rume kao svetlog primera uspešne demografske i razvojne politike očigledno nije izostalo. Opština Ruma sistematski i sa vizijom pristupa realizaciji razvojnih projekata opštine i u tom smislu, mi kao lokalna samouprava možemo da se pohvalimo velikim i vidljivim napretkom koji je ostvaren u prethodnih nekoliko godina“ ukazala je Radica Mandić predstavljajući rezultate i dostignuća lokalne samouprave u Rumi u prethodnom periodu.

U pogledu izgradnje komunalne infrastrukture i lokalnog ekonomskog razvoja Ruma može da se pohvali značajnim rezultatima u izgradnji i rekonstrukciji putne infrastrukture, kako u samom gradu tako i u seoskim područjima. U tom smislu, pored autoputa koji prolazi pored ovog grada, od velikog značaja je i državni projekat izgradnje autoputa Ruma – Šabac koji će ovu opštinu učiniti važnim saobraćajnim čvorištem koji povezuje Mačvu i Beograd.

Na planu ekonomskog razvoja, ova opština je dobila tri najveće investicije u protekle tri decenije, poput svetski poznate kompanije „Haitian“ koja će zaposliti 1.000 visokokvalifikovanih radnika što će u ovaj grad dovesti nove mlade bračne parove.

Republika

Foto: Fondacija DP

 

 

Značajna sredstva se ulažu i u izgradnju i rekonstrukciju gradske infrastrukture, uključujući i uređivanje fasada zgrada što opština svojim subvencijama pokriva čak i do 95%.

Opština takođe značajnu pažnju posvećuje ulaganjima u kulturu, sport, zdravstvo, socijalnu zaštitu i bezbednost dece, ali i ekologiju i zaštitu životne sredine što je strateško opredeljenje lokalnih vlasti u Rumi. Upravo u ovoj oblasti je ostvaren vidljiv napredak koji se ogleda u zatvaranju velikog broja divljih deponija i organizovanog odlaganja otpada na regionalnoj uređenoj deponiji.

„Na planu demografije, opština je donela meru o jednokratnoj pomoći trudnicama u iznosu od 20.000 dinara, a za svako novorođeno dete izdvajamo po 30.000 dinara. U našoj opštini sva deca imaju besplatan vrtić, svi osnovci dobijaju besplatne udžbenike, a za školarce koji putuju obezbeđen je i besplatan prevoz. Velika pažnja poklanja se i obnovi i adaptaciji škola i vrtića za koje više ne postoje liste čekanja, kao i sportskih terena i igrališta za naše najmlađe. Opština je pomerila i granicu za pomoć pri vantelesnoj oplodnji do 49 godina starosti što je verovatno najveća granica u čitavoj Srbiji“, poručila je Mandićeva.

Republika

Foto: Fondacija DP

 

 

Govoreći o aktivnostima Fondacije „Dajana Paunović“ u oblasti podizanja svesti i društvene mobilizacije u oblasti populacione politike, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država odvoji značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

„Zajedno sa državnim institucijama mi ulažemo napor i tražimo načine i mehanizme da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja. U tom smislu pozdravljamo i napore koje ulaže Ministarstva za demografiju da zajedno sa lokalnim samoupravama osmisli i realizuje lokalne projekte koji su od ključnog značaja za dalji razvoj populacione i pronatalitetne politike“, ukazala je Paunovićeva.

Ona je pohvalila praksu lokalnih vlasti u Rumi koje rešavanju demografskih problema pristupaju na sveobuhvatan način i koje su prepoznale značaj populacione politike i demografske perspektive za budućnost cele naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading