SLAVIMO SVETIH 20.000 MUČENIKA NIKOMIDIJSKIH: Ukoliko želite sebi i svojim bližnjima da ulijete snagu i volju, obavezno izgovorite OVE reči!

Autor:

Vesti

10.01.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mučenici nikomidijski su hrišćani koji su zbog svoje hrišćanske vere masovno pogubljeni.

SLAVIMO SVETIH 20.000 MUČENIKA NIKOMIDIJSKIH: Ukoliko želite sebi i svojim bližnjima da ulijete snagu i volju, obavezno izgovorite OVE reči!

Foto: Printscreen/YouTube/Verski Kalendar

Svetih 20.000 mučenika nikomidijskih

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih.

Oni su prema srednjovekovnoj legendi hrišćani koji su zbog svoje hrišćanske vere masovno pogubljeni 302. godine u gradu Nikomidiji.

U vreme vladavine opakog cara Maksimijana Herkula hrišćanska vera cvetala je u Nikomidiji i svakog dana je bilo sve više hrišćana. Kada je car saznao koliko ima hrišćana u gradu bio je veoma ogorčen i smišljao je plan kako da ih sve pogubi.

Pošto se približavao praznik Rođenja Hristovog, car je saznao da se svi hrišćani okupljaju u crkvi pa je naredio da tog dana vojska opkoli crkvu i da je zapali.

Kada su se vernici okupili i služba počela, vojska je opkolila crkvu, a carev izalsanik se pojavio i saopštio vernicima da će svi po carevoj zapovesti biti pogubljeni ukoliko odmah ne prinesu žrtvu idolima. Tada je arhiđakon počeo da besedi da bi ohrabrio narod.

- Pogledajte, braćo na žrtvenik u oltaru Gospodnjem i razumite, da se na njemu sada za nas žrtvovao Gospod i Bog naš istiniti, pa zar mi da ne položimo za njega duše naše na mestu ovom svetom!

Foto: Printscreen/YouTube/Verski Kalendar

20.000 mučenika nikomidijskih

Narod je posle njegovih reči odlučio da umre za Hrista. Tog dana dvadeset hiljada hrišćana izgorelo je u plamenu, pevajući slavu Božju.

Zato danas, ukoliko želite sebi i svojim bližnjima da ulijete snagu i volju da uspešno savladaju sve prepreke, izgovorite ove reči:

- Mučenici Gospodnji, blažena je zemlja koja se napila vaše krvi i sveto je mesto koje je primilo vaša tela: U podvigu, đavola pobediste i Hrista sa slobodom propovedaste! Njega kao Blagoga molite da spase duše naše. Amin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading