DUŠAN NOSI SRCE U TORBI: Beskrajno hrabrog momka iz Leskovca u životu održava mašina

Autor:

Vesti

05.01.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj mladić jedan je od 20 pacijenata koji su na institutu Dedinje dobili mehanički organ.

DUŠAN NOSI SRCE U TORBI: Beskrajno hrabrog momka iz Leskovca u životu održava mašina

Foto: ST/N. PANČIĆ

Čovek bez srca, ali ne i duše. O da, i te kako i duše i ogromne hrabrosti ima u Dušanu Ristiću (30), momku iz Leskovca.

Ovom mladiću, nevelikom rastom, ali divovskom po svemu drugom, lekari su prošle godine ugradili veštačko srce. Ako se pitate kako to izgleda, dovoljno je da zavirite u njegov ranac. Dobro ste čuli, on svoje srce nosi u torbi koja je cevima povezana s grudnim košem. Da ne ispušta zvuk koji oponaša otkucaje srca, ne biste ni primetili da je taj ranac po nečemu drugačiji od ostalih.

PUNJENJE BATERIJE

Dušan je bio srednjoškolac kada se sa 16 godina samo srušio na času. Ustanovljena mu je slabost srca, ali zahvaljujući terapijama, živeo je, koliko-toliko, normalno sve do svoje 29. godine. Prošle godine se opet srušio, ali lekari više nisu imali rešenje, osim transplantacije. Dok ne dočeka pravo, veštačko srce ga održava u životu. Ipak, on se trudi da živi kao i vršnjaci, pa i njegova sestra bliznakinja.

- Bilo je ili to ili kraj. Ja sam ovo najnormalnije prihvatio i rekao bih da s veštačkim srcem mogu više nego što sam mogao s pravim. Nikada nisam pomislio da mi je teško. Trudim se da živim kao i svi ostali. Odlično se osećam i vodim normalan život, jedina ograničavajuća okolnost je što baterija na aparatu traje dva sata, pa sam često na punjaču, međutim, to su sitnice. Čak sam se i na zvuk aparata navikao, mnogima bi, kažu, smetao, dok je meni i mojim roditeljima to muzika za uši - priča Dušan, koji je čak završio i fakultet i sada samo još čeka novo srce.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Veštačko srce

Dušanu je veštačko srce ugrađeno na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, vodećoj ustanovi za lečenje bolesti srca u Srbiji, ali i šire, na Balkanu, mada ne bismo preterali ako kažemo i u Evropi. Naime, mnoge renomirane klinike ovde šalju pacijente ili se konsultuju s našim lekarima kako će lečiti bolesnike. Direktor instituta profesor Milovan Bojić kaže da nikada nije video toliku volju kao kod Dušana i njegove porodice.

VOLJA, SRČANOST...

- Presrećan sam da Dušan i ja danas razgovaramo o novoj 2023. i velikoj nadi da će on da dobije srce. Jer nije imao nikakvih šansi. Ja nikad nisam video toliku volju, srčanost. Želja je stvar slabih, ali njegova i volja njegovih roditelja da uspe, ja to nisam video. Mogao bih knjigu da napišem o tome. Siguran sam da će dočekati novo srce i da ćete napraviti novu reportažu s njim - optimističan je Bojić, za kog su nam Dušanovi roditelji molili da naglasimo da su mu toliko zahvalni da će predložiti da institut Dedinje ponese njegovo ime.

Na Dedinju je, inače, 20 pacijenata do sada dobilo veštačko srce.

Od zgradice do svetski priznate klinike

Doktor Bojić nam je ispričao kako je institut Dedinje počeo s radom pre 44 godine iz jedne zgradice, a danas je čuvena i svetski priznata zdravstvena ustanova za lečenje bolesti srca.

- Krenuli smo stidljivo, od male zgradice za vaskularnu hirurgiju. Onda smo devedesetih izgradili sadašnje Dedinje 1 i iskopali rupu za Dedinje 2. Ona se zvala Bojićeva rupa jer 17 godina nije bila završena. Sudbina je htela da ja ponovo dođem na čelo instituta. Danas smo svetska bolnica po opremi, organizaciji, načinu rada. Ostavili smo iza nas vodeće klinike Nemačke, Francuske, Italije. Petog decembra postavili smo rekord u broju obavljenih operacija na srcu u jednom danu, sa 25 zahvata, dok je evropski rekord bio 21 - kaže dr Bojić.

SPREMALI MU SAHRANU PRE 27 GODINA

Na institutu Dedinje pre 27 godina novi život dobio je i Nikola Vučićević (74). Njemu je presađena jetra, i to usred onih teških devedesetih, kada je Srbija bila pogođena sankcijama. Nikoli su, kako sam kaže, spremali sahranu, a on danas živi maltene kao zdrav čovek.

- Do 1973. mislio sam da sam najjzdraviji čovek na svetu, kada mi se slošilo na Zlatiboru. Naredne dve godine sam lutao po lekarima dok nisu ustanovili da imam cirozu jetre. U međuvremenu sam do 1995. imao četiri trovanja mozga, četiri hepatičke kome. Kada sam pao u poslednju, otpisali su me, a onda je stigao poziv da su mi našli jetru. Kažu da ljudi kojima je transplantirana jetra imaju životni ciklus od pet godina, po tome ja sam šampion jer još malo završavam šesti takav ciklus. Ne mogu da kažem da sam zdrav čovek, ali živim kao i svi drugi, ne libim se ničega, krećem se, radim, putujem, samo se čuvam - ispričao nam je Nikola.

Dedinje u brojkama

44 godine postojanja
900 zaposlenih
6.770 velikih interventnih procedura na srcu urađeno u 2022.
84.320 pacijenata prošlo kroz ambulantu
11.320 pacijenata hospitalizovano
25 operacija na srcu u jednom danu (evropski rekord bio 21)
20 operacija ugradnje veštačkog srca (TARH, potpuno veštačko srce)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading