OSTAJU BEZ DELOVA PRSTIJU, ŠAKE, OKA! Svakog decembra na desetine odraslih i dece bude povređeno zbog OVOGA!

Autor:

Vesti

29.12.2022

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na desetine odraslih i dece svakog decembra bude povređeno korišćenjem pirotehničkih sredstava.

OSTAJU BEZ DELOVA PRSTIJU, ŠAKE, OKA! Svakog decembra na desetine odraslih i dece bude povređeno zbog OVOGA!

Foto: youtube/CipherCraft

Upravnik Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete doktor Đorđe Kravljanac objašnjava da deca zbog petardi najčešće zadobijaju povrede šake.

Iako kupovinu pirotehnike zakon dozvoljava samo starijima od 18 godina, istraživanja pokazuju da je polovina povređenih mlađa od 16 godina.

Deca uglavnom lakomisleno barataju pirotehničkim sredstvima, ne razmišljajući mnogo o mogućim posledicama, kažu stručnjaci.

Republika

Foto: pixabay.com

Pirotehnička sredstva

 

Upravnik Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete, doktor Đorđe Kravljanac kaže da su u vreme novogodišnjih praznika česte povrede izazvane pirotehničkim sredstvima.

- Povrede mogu da se jave u vidu opekotina, koje mogu više ili manje da budu izražene, da zahvate veću ili manju površinu tela. Najčešće su povrede šake, gde deca ostanu bez delova prstiju, šake ili delova šake, oka, bubne opne - objašnjava Kravljanac, prenosi RTS.

Poručuje da je najbolji način da se spreče ovakve povrede prevencija.

- Povrede treba sprečiti na način da deci ne treba dozvoliti da dođu u dodir sa pirotehničkim sredstvima, jer nemaju saznanja kako da ih bezbedno koriste, a nisu ni svesna posledica - savetuje doktor Kravljanac.

Ističe da roditelji i staratelji dece treba da vode računa o tome, jer je reč o "trenutku" koji može da ostavi trajne posledice za ceo život.

Osim povreda koje nanose, petarde izrazito smetaju deci sa autizmom, ali i kućnim ljubimcima.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading