U JANUARU ĆE ĐACI IMATI MINI RASPUST! Odmor za Vojvođane počinje u petak, za ostale sledeće nedelje!

Autor:

Vesti

21.12.2022

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raspust za đake iz Vojvodine zvanično počinje od ponedeljka, a u petak 23. decembra, oni će prisustvovati poslednjem danu nastave za ovo polugodište.

U JANUARU ĆE ĐACI IMATI MINI RASPUST! Odmor za Vojvođane počinje u petak, za ostale sledeće nedelje!

Foto: Shutterstock

Ipak, učenici iz ostatka Srbije moraće na zasluženi odmor da pričekaju do petka, 30. decembra.

Raspust će za đake osnovce iz pokrajine trajati do 13. januara, a na nastavu će se vratiti u ponedeljak, 16. januara, dok će srednjoškolci imati nešto kraći raspust, pa se u školske klupe vraćaju već 9. januara.

Za učenike van područja Vojvodine kalnedar je potpuno drugačiji. Zimski raspust za njih počinje u ponedeljak, 2. januara. Za osnovce se raspust završava u petak, 20. januara, a za srednjoškolce u petak, 13. januara.

Učenicima osnovnih škola drugo polugodište počinje 23. januara, a srednjoškolcima 16. januara.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković za Telegraf kaže da ova razlika u datumima između đaka u Vojvodini i đaka u ostatku Srbije, pokušava da se ispravi godinama, ali da se to nikada nije dogodilo. Ona navodi da nema smisla da u istoj državi đaci odlaze na odmor u različitim terminima.

- To je potpuno neprihvatljivo. Jedino objašnjenje je da odlaze ranije na raspust zbog katoličkog Božića. To nema smisla, jer deca koja slave katolički Božić imaju pravo da ga proslave i u toku školske godine. Najveći problem je kada roditelji i đaci iz Vojvodine preko raspusta odu u drugi deo Srbije, pa se ne poklapaju sa njima - kaže ona.

Đake širom Srbije sredinom februara čeka još jedan predah zbog Dana državnosti koji se obeležava 15. i 16. tog meseca. S obzirom na to da ovaj praznik pada u sredu i četvrtak, u školskim kalendarima je predloženo da petak, 17. februar takođe bude neradan dan, pa školarce čeka produženi vikend.

U vojvođanskom školskom kalendaru ovaj predah nazvan je Sretenjski raspust.

U većini škola širom Srbije nastavnička veća zakazana su za sledeću nedelju, pa je ovaj period udaran kada je u pitanju zaključivanje ocena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading