ZAVRZLAME OKO ZAKAZIVANJA PREGLEDA! Počeo novi sistem rada: Lekari sumnjičavi, upiru prstom u specijaliste!

Autor:

Vesti

20.12.2022

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalistički pregledi od danas se mogu zakazivati svakodnevno, a ne samo od 1. do 5. u mesecu kako je to bio slučaj prethodnih godina.

ZAVRZLAME OKO ZAKAZIVANJA PREGLEDA! Počeo novi sistem rada: Lekari sumnjičavi, upiru prstom u specijaliste!

Foto: Shutterstock

Njih će zakazivati izabreni lekari, na osnovu sopstvenstvene procene da li su pacijentu potrebni, a svi nezadovoljni moći će da se žale, najpre direktoru doma zdravlja, a potom i Ministarstvu.

Kako je objasnio Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, cilj ove novine jeste da se smanji dužina čekanja na preglede kod specijalista kako bi se bolest pacijenata brzo otkrila i pravovremeno krenulo sa lečenjem.

Do sada je od 1. do 5. bilo zakazivanje specijalističkih pregleda, mislim da onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu može biti veoma ugroženo zdravstveno stanje, pa i život. Želimo to da promenimo. Izabrani lekar postavlja indikacije da li je pacijentu potreban specijalistički pregled i naravno da će opšta bolnica ili zdravstveni centar biti u obavezi da takvom pacijentu ga obezbede - kaže Đerlek za RTS. 

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Mirsad Đerlek, Ilustracija

 

On naglašava da će izabrani lekar imati isključivo pravo da proceni da li je nekome potreban pregled specijaliste i da tu ne sme da bude zloupotreba i ispunjavanja želja pacijentima.

- Ukoliko pacijenti ne dobiju termin, trebalo bi da se jave direktoru zdravstvene ustanove, jer je on lično odgovoran za obezbeđivanje termina pacijentima. Druga mogućnost je kabinet Ministarstva zdravlja, gde se pritužba može izreći mejlom ili pisanim putem -  navodi Đerlek i naglašava da će se dobar deo zdravstvenih usluga obavljati u domovima zdravlja.

- Domovi zdravlja moraju da rade ono što su nekada radili, a to je da povećaju nivo zdravstvenih usluga i kada je reč o dijagnostici, ali i u broju specijalističkih službi. 60 procenata analiza može da se uraditi pri domovima zdravlja, na onovu čega se može proceniti da li je pacijentu potreban specijalista ili ne. Primer je  PSA test kod prostate. Mi radimo skrininge za muškarce za prostatu i debelo crevo, kod žena dojku i matericu. Putem PSA testa možemo odmah videti da li se radi o hitnosti ili ne. Naravno, i za hormone štitaste žlezde ne moramo zakazivati specijalistički pregled kod endokrinologa pa ga čekati nekoliko meseci - navodi Đerlek.

Podsećamo da je ukidanje zakazivanja termina od 1. do 5. mesecu najavila ministarka Danica Grujičić gotovo odmah pošto je stupila na dužnost.

Potpuno je sumanuto da neko ko dođe osmog ne može da dobije adekvatan pregled - rekla je ministarka.

Republika

Foto: pexel.com/

Lekar, Ilustracija

 

Branka Grujić, lekar opšte prakse, kaže da, ipak, ne očekuje mnogo od ove "nove mere", jer kako ističe, nisu nama problemi "termini kao takvi", već specijalisti kojih nema u oridinacijama.

- Neće biti tih temina ni od 5. do 30., kao što ih nije bilo ni od 1. do 5. Jednostavno, nama u oridinacijama u klinikama i bolnicama sede specijalizanti, koji ne mogu da ostavljaju termine, ili su te oridinacije prazne. Zašto? Zato što su nam specijalisti u vreme kad treba da rade u državnim ustanovama u privatnim oridinacijama ili se za njih štede. Sve će se i dalje svoditi na izdavanje hitnih uputa, koji važe 24 sata, i na slanje pacijenata na slepo u ove ustanove, pa ako ih neko primi, primi... A tako je bilo i do sada, a objasnila sam i zašto - bila je otvorene doktorka Grujić.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Izabrani lekar

23.12.2022 17:51

Mi zakazujemo tokom celog meseca preglede kada ih ima. Kako da zakažem pacijentu termin kad termina nema?!! Za neke specijalnosti nema nikada termina jer ih specijalisti ne daju!!!

Bumbar

04.02.2023 22:01

I opet privatni lekari ništa nije uradjeno!