Opštine lideri u oblasti populacione politike: Intenzivan razvoj turizma zadržava mlade u Kladovu

Autor:

Vesti

19.12.2022

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku Saše Nikolića, predsednika opštine Kladovo i delegacije Fondacije “Dajana Paunović” posvećenom populacionoj politici u Republici Srbiji, ukazano je da je ključni preokret, za dolazak stranih investicija bila obnova magistralne saobraćajnice Kladovo - Donji Milanovac.

Opštine lideri u oblasti populacione politike: Intenzivan razvoj turizma zadržava mlade u Kladovu

Foto: Fondacija DP

Iako je istočna Srbija decenijama unazad pogođena negativnim demografskim i migracionim trendovima, zahvaljujući intenzivnom razvoju turizma i izgradnji putne infrastrukture, opština Kladovo uspela je u poslednjih nekoliko godina da uspori migracije i odlazak mladih iz ovih krajeva.

Na sastanku Saše Nikolića, predsednika opštine Kladovo i delegacije Fondacije “Dajana Paunović” posvećenom populacionoj politici u Republici Srbiji, ukazano je da je ključni preokret, kako za dolazak stranih investicija tako i za razvoj turizma u gradu koji važi za turistički biser istočne Srbije, bila obnova magistralne saobraćajnice Kladovo - Donji Milanovac koja je izgrađena zahvaljujući zalaganju predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Nikolić je istakao da je politika lokalne samouprave u Kladovu da je poboljšanje sveukupnih uslova života, kako u gradskoj tako i u seoskim sredinama, jedini put da stanovništvo ove opštine, posebno mladi, ostanu da žive u ovim krajevima.

- Mere populacione politike sprovodimo tako što finansijski pomažemo za svako novorođeno dete, i to za prvo i drugo dete sa po 50.000 dinara, dok za treće rođeno dete izdvajamo po 100.000 dinara. Takođe smo izdvojili sredstva za pomoć pri lečenju steriliteta i vantelesnu oplodnju. Ove godine planirana je pomoć za 10 parova, a biće im dodeljena sredstva u iznosu od po 100.000 dinara. Ovo pravo može se iskoristiti tri puta. Lokalna samouprava svake godine obezbeđuje besplatne udžbenike za đake prvake.  Takođe, imajući u vidu potrebe roditelja, odlukom Skupštine opštine troškovi celodnevnog boravka za treće dete u predškolskoj ustanovi plaća se iz opštinske kase - istakao je Nikolić samo neke od mera koje ova opština primenjuje u oblasti demografske politike.

On je ukazao da je u poslednjih nekoliko godina evidentan rast kapitalnih investicija u javnu infrastrukturu, obnovu javnih objekata, škola, centra za socijalni rad, ali i investicija za očuvanje kulturnog nasleđa, unapređenje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

- Ulaganja u turizam i ekologiju su prioriteti opštine i sva ulaganja u infrastrukturu, obnovu kulturno-istorijskih spomenika, uređenje javnih površina i objekata,  direktno utiču na turistički promet. O uspešnosti investicija govori i podatak da već sada, u odnosu na prošlu godinu imamo rast od preko 100 odsto u broju noćenja. Takođe, možemo da se pohvalimo i obnovom gradske tvrđave Fetislam u čiju je revitalizaciju do sada uloženo preko 3 miliona evra, većinom iz evropskih IPA fondova - poručio je predsednik opštine Kladovo.

Govoreći o cilju organizovanja serije tribina i radnih sastanaka na temu unapređenja mera populacione politike, Dajana Paunović, osnivačica fondacije koja nosi njeno ime, istakla je da je namera ove organizacije da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi koji bi pospešili saradnju centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

- Da bi mere u oblasti demografije dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Nažalost, u javnosti se malo i nedovoljno govori o tome šta je to dobro urađeno. Mediji više osvetljavaju probleme nego lepe stvari, a kao ljudi iz civilnog sektora primetili smo na terenu da su mnoge lokalne samouprave, a tu bih kao posebno svetli primer izdvojila Kladovo, mnogo toga dobrog uradile - poručila je Paunovićeva.

Ona je ukazala na neophodnost da država ubuduće izdvaja značajnija sredstva od onih koja su izdvajana do sada, kako bi se finansirali projekti lokalnih samouprava i civilnog sektora u ovoj oblasti. Paunovićeva je istakla da je dobro što je populaciona politika prepoznata od državnih institucija, ali i civilnog sektora, kao visoko pozicionirana na agendi prioriteta, zbog čega se otvara veliki prostor za saradnju kako bi se u ovim oblastima postigao pun efekat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading