KROTAK PREMA MALIMA, NEUSTRAŠIV PREMA MOĆNICIMA! Slavimo Svetog Amvrosija!

Autor:

Vesti

20.12.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Amvrosije, episkop mediolanski, još kao dete znao je da će postati episkop.

KROTAK PREMA MALIMA, NEUSTRAŠIV PREMA MOĆNICIMA! Slavimo Svetog Amvrosija!

Foto: Printskrin/SPC

SPC i njeni vernici danas slave Svetog Amvrosija, episkopa mediolanskog (milansko). Prema predanju, dok je još bio dete u kolevci na njega je roj pčela izlio med, a on sam prorokovao da će postati episkop.

Otac mu je bio carski namesnik Galije i Španije. Po smrti svog oca car ga je postavio za svog namesnika Ligurijske oblasti u kojoj je glavni grad bio Medioloan. Tu je i rukopoložen za episkopa. Utvrdio je pravoslavnu veru, pisao knjige a legenda kaže da je spavao malo i neprestano se Bogu molio.

Napisao je poznatu hrišćansku pesmu "Tebe Boga hvalim". Otkrio je mošti svetih mučenika Protasija, Gervasija, Nazarija i Kelsija (v. 14. oktobar). Bio je blag i dobar prema malim ljudima, ali se nije plašio da kazni velike koji su činili greh, kaže predanje. Tako je izopštio caricu Justinu a Maksima tiranina i ubicu prokleo.

Za vreme boravka svetog Amvrosija u Rimu jedna ugledna žena, koja je živela s one strane reke Tibra, zamoli svetitelja da odsluži Božanstvenu liturgiju u njenom domu. Kada je za to doznala neka druga žena, od bolesti slaba i nemoćna, naredi da je odnesu tamo; i kada je dotakla, kaže predanje, rizu dok se molio istog trenutka je ustala zdrava. I pronese se glas o tome čudu po celome Rimu.

Sveti Amvrosije bio je i veliki pokrovitelj monaštva te je mnogo truda uložio je oko uređenja ženskih manastira.

Narodno predanje, koje i crkva prihvatila, kaže da je mrtve vaskrsavao, da je i ljudi isterivao đavole te da je lečio bolesne i prorokovao budućnost. Umro je oko Vaskrsa 397. godine.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading