OVO SU NAJVEĆE TAJNE SVETOG NIKOLE: Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha

Autor:

Vesti

19.12.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema predanju, svetac je bio zaslužan za mnoga čudesa koja je činio ne samo dok je bio živ već i nakon smrti.

OVO SU  NAJVEĆE TAJNE SVETOG NIKOLE: Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha

Foto: wikimedia.org

Pola Srbije danas slavi, a druga polovina ide na slavu Svetog Nikole. Uz Aranđelovdan i Đurđevdan, ovo je najmasovnija srpska slava.

Sveti Nikola izuzetno je poštovan u narodu. Prema predanju, bio je zaslužan za mnoga čudesa koja je činio ne samo dok je bio živ već i nakon smrti, kada se javljao onima kojima je pomoć bila potrebna. Zbog toga ga proslavlja čitava hrišćanska crkva.

Sveti Nikola bio je poznat i po darivanju iako se trudio da to radi u tajnosti, kako to niko ne bi saznao. Na osnovu toga ispričana je poznata priča kada je darivao čoveka koji je naprasno postao siromašan.

- Neki čovek imao je veliko bogatstvo i odjednom je sve izgubio. Imao je tri ćerke i Sveti Nikola je video da je on zabrinut za svoju porodicu i da je zabrinut da se njegove ćerke ne predaju razvratu. Sveti Nikola je u tajnosti odneo ovom čoveku vreću zlatnika i ostavio je u njegovoj kući. Kada je čovek ovo video, zapitao se ko je to učinio, a zlatnike je iskoristio da uda ćerku. Sveti Nikola video je ovo dobro delo koje je čovek uradio, pa isto uradi i za drugu ćerku. A ovaj čovek je želeo da sazna ko to čini, pa je jedne noći čekao da vidi ko je to. Video je Svetog Nikolu. On je zatim iskazao poštovanje i zahvalio mu na neizmernoj ljubavi i darovima - ispričao je svojevremeno đakon Branislav Kedžić, profesor Bogoslovije u Beogradu.

Na današnji dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je svetac živ, pa to ne čine. U južnoj Srbiji na ovaj dan prave šareni kolač, koji pop obavezno preliva vinom. Mese se ponekad i dva, od kojih jedan pripada svešteniku, a drugi ostaje u kući, takozvani presveti. Na Nikoljdan, predveče, ovaj kolač se deli deci, koja treba da ga pojedu sedeći na drvetu.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Veruje se da Sveti Nikola prevozi duše s ovog sveta na onaj svet. Nekad je mrtvima uzimao dušu i merio, ali je kasnije taj odgovorni posao preuzeo arhanđel Mihailo, dok i njega nije zamenio anđeo Gavrilo.

Gospodar je vode i zaštitnik putnika. Slave ga mornari, brodari, ribari i svi čiji život zavisi od mora i vode.

Kako je spasen oteti kapetan iz Kotora

Za Svetog Nikolu vezane su mnoge priče i predanja. Iz Kotora potiče priča o kapetanu i Svetom Nikoli.

Nekad davno, kapetan iz poznate mornarske kuće Vučinića reši, i pored svih saveta da to ne čini, da isplovi baš na Nikoljdan. Tako i uradi, ali samo što je njegov brod prošao pored ostrva Krf, njega i posadu napadoše arapski gusari, lako ih savladaše i baciše u okove. Kao okovani galioti, plovili su godinu dana, moleći se Svetom Nikoli da ih spase.

Posle godinu dana, baš 19. decembra, blizu pirejske luke, napade njihov, sada gusarski brod, lađa kapetana Kukića iz Herceg Novog. Novljanin Kukić bio je hrabar, a uz to je imao i 50 spremnih i odvažnih mornara, koji su posle žestoke bitke savladali gusare.

Za sve vreme bitke niko nije primetio starca s belom bradom koji je tu pored njih jahao nemirnog belog konja. Kad se bitka završila, starac pokaza rukom Novljanima na brod i reče: "Sad spasite onu grešnu braću", a ovi u njemu prepoznaše svog zaštitnika i svetitelja Nikolu. Novljani oslobodiše Kotorane, pa svi klekoše pred Svetog Nikolu i zahvališe mu.

Vratio vid Stefanu Dečanskom

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je Sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kom su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Doneo sreću Crvenoj zvezdi

Republika

Foto: FK Crvena zvezda

 

 

Ime Svetog Nikole donelo je sreću i fudbalerima Crvene zvezde. Oni su na stadionu u Bariju, koji nosi ime ovog sveca, na penale pobedili Olimpik iz Marseja i osvojili Kup šampiona 1991.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading