TREBA LI SRBI DA SE PLAŠE KAMILJEG GRIPA? Dr Ana Gligić otkriva šta će se desiti ako ga "uvezemo" dok traje korona - nije nemoguće zaraziti se, ali...

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Ana Gligić za Republiku objašnjava šta može da se dogodi ako uz koronu budemo imali i kamilji grip u Srbiji.

TREBA LI SRBI DA SE PLAŠE KAMILJEG GRIPA? Dr Ana Gligić otkriva šta će se desiti ako ga "uvezemo" dok traje korona - nije nemoguće zaraziti se, ali...

Foto: Shutterstok, Pixabay, Yotuube

Ana Gligi' o kamiljem gripu

Otkako je Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije upozorila lekare da budu na oprezu kada su u pitanju navijači koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva iz Katara, a pokazuju znake bolesti kamiljeg gripa, javnost se sve više interesuje za ovo oboljenje. Portal Republika.rs otkriva da li preti opasnost građanima Srbije.

Poznati srpski virusolog dr Ana Gligić objašnjava za naš portal šta može da se desi ukoliko u zemlju "uđe" infekcija koju izaziva Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), ili kamilji grip, i to dok traje pandemija koronavirusom.

- Sada je vreme respiratornih infekcija: adenovirusa, respiratorni sincicijalni virusi... Torlak prati te viruse, ali i viruse gripa. Svaki virus gripa je takve građe da se sastoji iz više lanaca RNK, kako volim da kažem "iseckan je na komadiće". Nije kao korona koja ima jedan lanac kiseline. Zbog toga se grip lako iskombinuje sa drugim respiratornim virusima - upozorava dr Gligić.

Prema njenim rečima, te promene čine influence daleko komplikovanijim za izolovanje, ali naša nacionalna laboratorija je dobro opremljena i podržana od Svetske zdravstvene organizacije. To znači da je Srbija sposobna da izoluje sve sojeve, te da ih drži pod kontrolom.

- Sve vrste virusa gripa menjaju svoje oblike najčešće u životinjskom organizmu. Dok smo testirali, mi smo to sve odrađivali i vršili izolovavanje zahvaljujući organizmu svinje. To je bliska životinj i uobičajena na ovim prostorma. Zašto se sada priča o kamiljem gripu, pa jer ga ove životinje prenose, u njihovim telima se menja struktura lanaca kiseline, a onda se širi - kaže poznati srpski virusolog.

Kako Gligić otkriva, među životinjama se izvrši zamena ili rekombinanta lanaca, i onda nastaje novi virus, odnosno virus sa novim osobinama.

- Ono što je važno napomenuti, jako je problematična kombinacija gripa i respiratornih virusa, jer simtomi sami za sebe ne mogu da se razlikuju pouzdano, te se nužno vrše testiranja - napominje Gligić i dodaje da se na osnovu kliničke slike može reći da se dešava nešto novo, ali da na kraju mora reč da da referentna laboratorija.

Kada se, da se podsetimo, korona širila u junu, odmah se videlo kod pacijenata da je drugačija klinička slika, ali do dokazivanja je prošlo šest meseci. To je ono što sleduje i ako "uvezemo" kamilji grip.

Šta ako se zarazimo i koronom i kamiljim gripom?

Virusolog dr Ana Gligić objašnjava da nije uobičajeno u praksi da se istovremeno ljudski organizam zarazi sa dva virusa, ali da nije nemoguće.

- U virusologiji postoji jedno pravilo - kad je jedan RNK virus u opticaju u populaciji, dešva se neobjašnjivo da drugi virus ne može da nađe sebi pravo mesto i samim tim se ne pojavljuje u onoj normi u kojoj ga očekujemo. To pravilo nema objašnjenje, ali se događa - kaže srpski virusolog.

Foto: Public Pintscreen

Virusolog dr Ana Gligić

Kada bi se pojavio kamilji grip u Srbiji u ovom periodu za vreme korone, može se reći da ne bi sebi našao put.

- Svedoci smo u prethodne dve godine da virus gripa nije bio u opticaju jer ga je korona "pomela". On jednostavno nije mogao da dođe do izražaja, slikovito rečeno. Tek je ovo prva sezona nakon proglašenja pandemije kada se pojavljuje zaražavanje gripom - pojašnjava dr Gligić.

Kako grip nije bio opasan tako i novi soj koji se naziva kamiljim gripom može da prođe "neprimetno", odnosno bezazleno.

- Ovo ne znači da neće biti u svetu istovremeno obolelih i od kovida i od kamiljeg gripa, ali drugi virus neće biti masovan - zaključuje dr Ana Gligić.

Ipak, u malom slučaju ako se zaraženi kovidom zaraze i gripom klinička slika može biti jako loša.

Simptomi kamiljeg gripa 

Uobičajeni simptomi MERS-a su: groznica, kašalj i kratak dah. Upala pluća je česta, ali ne mora se javiti kod svih obolelih. Gastrointestinalni simptomi, uključujući dijareju, su takođe bili prijavljeni kod obolelih od MERS-a.

Smrtnost kod registrovanih slučajeva MERS-CoV infekcije iznosi 35 odsto, a stvarna smrtnost od ove bolesti je najverovatnije znatno manja zbog toga što se registruju samo oboleli sa teškom kliničkom slikom i oni koji se laboratorijski ispituju.

Foto: Pixabay

Kamilji grip

Kako se prenosi kamilji grip?

MERS je, kako navodi, zoonoza, što znači da se prenosi sa životinja na ljude. Prenos sa čoveka na čoveka je moguć, ali sporadičan. 

MERS- CoV je identifikovan i povezan sa infekcijom ljudi u nekoliko država Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije. Raspoloživi podaci upućuju da se virus verovatno prenosi direktnim i indirektnim putem preko kontaminiranih predmeta, a moguće je i kaplјičnim putem. Prenos sa čoveka na čoveka je moguć i sporadičan, a javlja se kod bliskih kontakata sa obolelim kao i prilikom pružanja zdravstvene nege - članovi iste porodice ili domaćinstva, zdravstveni radnici i pacijenti.

Statistika u svetu vezana za kamilji grip

U Velikoj Britaniji je do danas prijavljeno pet slučajeva MERS-a, a poslednja poznata pojava registrovana je u avgustu 2018. godine.

Rutinsko uputstvo izdala je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva prošlog meseca, a još uvek nije zabeležen nijedan novi slučaj.

Otkako je bolest prvi put registrovana 2012. godine, od tada je zabeleženo 2.600 slučajeva širom sveta, uglavnom na Arabijskom poluostrvu, saopštila je SZO. Više od trećine inficiranih je preminula od posledice bolesti, a dva slučaja zabeležena su u Kataru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
BOLESTI U RED

16.12.2022 10:42

A kad na red dolazi magareci kasalj ?