JEDNO SA DRUGIM NE IDE! Sveštenik uputio OŠTRU poruku Srbima uoči Svetog Nikole: Bolje je da se ne slavi slava, nego OVAKO!

Autor:

Vesti

07.12.2022

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protojerej-stavrofor savetuje i da zbog pandemije u što manjem broju treba da se okupljamo kako bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe.

JEDNO SA DRUGIM NE IDE! Sveštenik uputio OŠTRU poruku Srbima uoči Svetog Nikole: Bolje je da se ne slavi slava, nego OVAKO!

Foto: Shutterstock

Vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri, poručio je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović.

To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

Republika

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

slavski kolač

 

On je dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je Radović.

Republika

Foto: wikimedia.org

Sveti Nikola

 

On savetuje i da zbog pandemije u što manjem broju treba da se okupljamo kako bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe. Navodi i da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a jedino je slava ostala uvek.

Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave – zaključio je Radović.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Pa

07.12.2022 22:37

Palite više!

Rajko

07.12.2022 22:47

A je l ide da patrijarh gostuje po slavama stranaka , “estradnih umetnica” i biznismena?

Slaviša

07.12.2022 23:37

@Rajko - A zašto ne bi išao? Da li je nešto prekršio odlaskom na te slave?

Petard

08.12.2022 00:13

Šta fali turboslavlju?