SIMPTOMI KAO KOD SRČANOG UDARA: Sindrom "izgaranja" zvanično postaje dijagnoza?

Autor:

Vesti

06.12.2022

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je stres na radnom mestu u priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti i najavila da će sindrom izgaranja na poslu uskoro postati dijagnoza, što znači da će zaposleni zvanično moći da dobiju bolovanje.

SIMPTOMI KAO KOD SRČANOG UDARA: Sindrom "izgaranja" zvanično postaje dijagnoza?

Foto: Shutterstock

Poslednjih godina "izgaranje" je postalo jedan od termina kojim mnogi zaposleni opisuju svakodnevicu na radnom mestu.

Ljiljana Kovačević, psihoterapeut i master psiholog, objasnila je koji su prvi simptomi prepoznavanja "burn out" stanja.

- Na fizičkom nivou osoba se oseća potpuno iscrpljeno. Moguće je da se jave bolovi u mišićima u leđima, stomaku, glavi. Može doći do pada imuniteta, apetita. Emotivno osoba oseća visok nivo anksioznosti, bespomoćnost, beznadežnost, kao da ne može ništa više da uradi za sebe - podelila je Kovačević i upozorila na činjenicu da je retkost da osoba sama to može da prepozna, prenosi Kurir.

Foto: Kurir tv printscreen

Ljiljana Kovačević

A kao faktor bitnosti ljudskih resursa Jelena Vuković, direktor za ljudske resurse i organizacioni razvoj "Adria media group" ispričala je kako mnogo toga zavisi od okoline u kojoj zaposleni radi.

- Ljudski resursi moraju pokazati da su podrška. Što je sigurnije radno okruženje, ljudi će biti sigurniji da pričaju o ovakvim stvarima - rekla je Vuković.

Gde ovakav odnos izostane zaposleni sam vodi borbu, a onda se retko borba završi u njegovu korist.

NAKON "IZGARANJA" DOBIO ASTMU

Anonimni sagovornik koji je lično preživeo sindrom "izgaranja" podelio je sa gledaocima svoje iskustvo, nakon kojeg je dobio astmu.

- Dobiješ napad stresa, anksiozan napad. Misliš da ćeš da umreš, a simptomi organizma su kao da imaš srčani udar, pobeliš i misliš - gotov si! Taj stres je doveo do toga da mi se pojavila astma - ispričao je on.

Nakon ovoga, sagovornik novinarke Topličić, dobija uput za psihijatra.

- Imao sam razgovor dva puta, gde sam prepoznao kako da kanališem stres i šta je to što je bitnije od posla - rekao je on.

Koliki nivo stresa će neko imati na poslu, krajnje je individualno i zavisi od kapaciteta koje ta osoba ima kada je reč o reakciji na stres.

Kratki rokovi, brz tempo, veliki broj informacija i visok nivo koncentracije karakterišu svakodnevni rad u najvecem broju informativnih redakcija razlicitih medijskih kuća, ali i u drugim profesijama koje iziskuju visok nivo odgovornosti i vremensku ograničenost, prenosi Kurir.

- Sindrom ovog oboljenja je vezivanje lične vrednosti sa poslom. Mora se napraviti razlika između toga šta sam ja kao osoba i koja su moja postignuća na poslu! - rekla je Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading