EVO KADA NAM STIŽU PRVE PAHULJE: Tokom vikenda Srbija pod uticajem snažnog ciklona

Autor:

Vesti

06.12.2022

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kiša i u sredu i četvrtak, a za vikend nagli skok temperature.

EVO KADA NAM STIŽU PRVE PAHULJE: Tokom vikenda Srbija pod uticajem snažnog ciklona

Foto: pixabay.com

Sneg, zima

Bez prave zime bićemo do pred kraj decembra, kaže meteorolog Đorđe Đurić, dok se kiša nastavlja do kraja nedelje.

- Nakon suvog jutra, Srbiju će tokom dana zahvatiti prolazno naoblačenje sa severozapada, povremeno sa kišom. Duvaće jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti jak, na jugu Banata i dalje sa olujnim udarima. Inače, ovaj oblačni sistem sa kišom posledica je prodora oslabljenog hladnog fronta iz oblasti Alpa, pa će prema kraju dana po prodoru hladnog fronta, jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće danas od 7°C na severu Vojvodine i u maglovitoj Negotinskoj Krajini do 13°C u centralnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 10°C - objašnjava Đurić, piše Telegraf.

U Srbiji će tokom srede i četvrtka biti pretežno oblačno, u većini predela povremeno sa kišom, a nešto više padavina očekuje se na zapadu Srbije, u Podrinju, Mačvi i Kolubarskom okrugu i u ovim predelima palo bi 20 ak mm kiše po kvadratnom metru.

- Minimalna jutarnja temperatura biće tokom oba dana od 3 do 7°C, u Beogradu oko 5°C, a u sredu na severu Vojvodine zbog suvog i vedrijeg vremena očekuje se i slab mraz, zbog većeg izračivanja vazduha, pa će minimalna temperatura u sredu ujutro na severu Vojvodine biti i do -2°C. Maksimalna temperatura i u sredu i u četvrtak biće od 5°C na severu Vojvodine do 15°C na jugoistoku Srbije - kaže Đurić.

Kiša se očekuje i na višim planinama, uz otapanje trenutnog snežnog pokrivača od oko 10 cm.

- Snažna ciklonska aktivnost doneće Srbiji tokom petka i vikenda oblačno i kišovito, ali i veoma toplo vreme za sredinu decembra, jer će se naše područje nalaziti u prednjem delu ciklona, pa će preovladavati snažna jugozapadna visinska strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana preko našeg područja, dok će se ledena vazdušna masa sa severositoka Evrope i Skandinavije u sistemu snažnog severoistočnog strujanja spustiti do Britanksih ostrva i zapada Evrope uz sneg. Dakle, u Srbiji u petak i tokom vikenda pod uticajem ciklona biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - navodi Đurić.

Republika

Foto: facebook.com/Djordje Djuric

Meteorolog Đorđe Đurić

Tokom vikenda vrlo toplo biće i na višim planinama, uz temperature oko 10°C. 

- U ponedeljak u većini predela očekuju se susnežica i sneg, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije kiša, a tokom dana kiša i susnežica i u ostalim nižim predelima Srbije, dok se sneg očekuje u brdsko-planinskim predelima. U nižim predelima uglavnom bi prošlo bez formiranje snežnog pokrivača, jer bi temperature i dalje ostale oko ili iznad 0°C, a iako se ponegde formira snežni pokrivač, biće svega nekoliko cm i brzo će se topiti. U brdsko-planinskim predelima očekuje se 10 do 20 cm snega, lokalno i više - kaže Đurić i dodaje:

- Maksimalna temperatura u ponedeljak od 2°C na severi u na zapadu do 8°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 3°C, a prve pahulje Beograd bi mogao videti u ponedeljak ujutro, dok bi se prema Avali formirao i manji snežni pokrivač. U utorak centar ciklona odmakao bi dalje na istok i oslabio uticaj na Srbiju, a ojačao viok pritisak sa zapada, uz stabilizaciju vremena.

Sredinom sledeće sedmice u Srbiji bi bilo hladno i tmurno, ujutro uz slab mraz, a tokom dana uz temperature od 2 do 8°C, slabih padavina može biti ponegde na jugu Srbije. Prema trenutnim prognozama, nakon 18. decembra usledilo bi otopljenje i porast temperatura, objašnjava meteorolog, piše Telegraf.

- Ponegde se u narednih 7 dana očekuje da bude padavina koliko u proseku padne tokom celog decembra. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu decembra od 4 do 8°C, ona će ovih dana biti oko ili malo iznad, na jugu Srbije i za 5 i više stepeni iznad proseka, da bi u petak i tokom vikenda maksimalne temperature bile više i za 10 stepeni. U noći ka ponedelju sledi drastičan pad, pa bi početkom sledeće sedmice temperature pale i na vrednosti malo ispod proseka za sredinu decembtra, nakon čega bi bile uglavnom oko proseka - sumira Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading