KOD LEKARA ĆEMO S LIČNOM KARTOM

Autor:

Vesti

26.01.2018

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od papirnih dokumenata smo se odavno oprostili, a uskoro bismo to mogli da učinimo i sa mnogim plastificiranim! Prva preporuka je već stigla i, ako to prođe, najpre ćemo se osloboditi zdravstvenih knjižica. Kod lekara bismo, u tom slučaju, išli samo sa ličnom kartom, na kojoj bi bili svi zdravstveni podaci, objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za ekonomski razvoj, koja je i uputila ovu preporuku.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mnogo lakše kod lekara

ESTONCI NAJNAPREDNIJI

To je samo jedan od 100 predloga NALED za smanjenje birokratije i unapređenje efikasnosti države, predstavljenih u najnovijem 10. izdanju sive knjige.

RADAK: Lične karte imaju čip gde mogu da se skladište podaci koji postoje i na zdravstvenim knjižicama

Ivan Radak iz NALED kaže da bi to uštedelo i vreme i novac potrebne za vađenje zdravstvene knjižice.

- Lične karte imaju čip na kojem mogu da se skladište podaci koji već postoje i na zdravstvenim knjižicama. Zašto to sve ne bismo umrežili i koristili jednu karticu umesto gomile različitih kartica o kojima treba voditi računa. Osim toga, bezbednost je velika prednost jer ne mora svaka od tih institucija za koju imamo karticu posebno da brine o bezbednosti, već se o tome brine na jednom centralizovanom mestu - navodi Radak neke od prednosti njihovog predloga.

Kako ističe, najdalje u tom pogledu otišla je Estonija. Njihov elektronski identifikacioni dokument je multikartica koja objedinjuje različita dokumenta.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- To se kod njih zove e-ID i njima je to lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica, služi im za logovanje za račun u banci, za glasanje, koje mogu obaviti elektronski, pregledanje svog medicinskog kartona, naručivanje elektronskih recepata za lekove... Bilo bi lepo da u budućnosti dostignemo taj nivo, a zdravstvene knjižice su početak - kaže Radak.

REŠENE PREPORUKE

- ukinuta naplata duplih taksi u katastru

- ukinuta overa zdravstvenih knjižica
- pojednostavljena procedura za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu
- ukinuta upotreba pečata u platnim uslugama u bankama
- regulisano postupanje inspekcija tokom terenskih kontrola
- usvojen pravilnik o uslovima za promet lekovima

SVE U JEDNOM

Mihailo Jovanović, direktor vladine kancelarije za IT i e-Upravu, kaže da je ovo dobra ideja koju bi trebalo razmotriti.

- To je interesantna zamisao. Inače, koncept digitalizacije, kako su to Vlada i premijerka Ana Brnabić postavili, zapravo je optimizacija, da ne pravimo sisteme koji međusobno ne mogu da komuniciraju. Bilo bi dobro da se u budućnosti, kada se stvore zakonski uslovi, sve to optimizuje. I zašto da se ograničimo na zdravstvenu knjižicu, zašto da nemamo i ličnu kartu i knjižicu i saobraćajnu u jednom - kaže Jovanović.

Od 100 preporuka NALED ministarstva su prošle godine realizovala svega devet, od kojih su tri delimično rešene.

DELIMIČNO REŠENE
- izmenjena uredba o kriterijumima za paušalni porez (nisu do kraja precizirani)
- evidencija PDV (promenjen je pravilnik, s jedne strane je uprošćen, sa druge zakomplikovan)
- usvojen zakon o e-poslovanju (potrebno doneti podzakonske akte)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading