MISTERIJA VELIKE VATRE: Ni 18 godina kasnije nema pravog odgovora

Autor:

Vesti

04.12.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hilandar i dalje vida rane koje je ostavio katastrofalni požar 4. marta 2004. godine.

MISTERIJA VELIKE VATRE: Ni 18 godina kasnije nema pravog odgovora

Foto: YouTube/Printscreen

U jednom danu stihija je odnela trud i rad čitavih generacija, a pred buduća pokoljenja postavila veliki izazov.

- Rok za završetak obnove je kraj 2023, ali je moguće da će zbog pauze tokom vanrednog stanja biti malo pomeren. Taj požar je bio najveći u istoriji manastira, pa je i rekonstrukcija po svom obimu i zahvatu najveća - kaže direktor Zadužbine Hilandar Milivoj Ranđić.

Dodaje da je izgorela polovina manastira, ali da se posledice osećaju i u delu koji nije goreo.

- Obnova je počela 2006. i ona je konzervatorskog karaktera, a cilj je da se povrati duh manastira. Hilandar je specifičan, on je izvorište našeg bića, identiteta, prva srpska bolnica, prvi srpski univerzitet - podseća Ranđić.

I 18 godina kasnije kolaju razne teorije o uzroku požara. Neki idu dotle da tvrde da su nepoznati nalogodavci piromana namerno izabrali mart, koji je po zlu upamćen u srpskom narodu. Podsetimo, samo godinu dana ranije ubijen je premijer Zoran Đinđić. Da nešto smrdi, sumnjao je i poznati novinar i publicista Vanja Bulić.

- Hilandar ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već Vaseljenskoj patrijaršiji, a pošto se Sveta Gora nalazi na području Grčke, istragu je vodila grčka policija. Izgorelo je 52 odsto manastira. Nelogično je to što konake i drevne grede deli kula od kamena i vatra je došla do kamene kule, pa se nastavlja s njene strane. Ta činjenica uliva sumnju i govori u prilog tome da je požar podmetnut - objasnio je Bulić.

Foto: ATA Images

Vanja Bulić

U svojoj knjizi "Simeonov pečat" on tvrdi i sledeće:

- Na drvenom krstu cara Dušana, koji se nalazi na pola puta između Hilandara i zilotskog manastira Esfigmen, još se vidi nožem upisano UČK. Znak je urezan u noći požara, a u Esfigmenu je, među monasima, i petnaestak Albanaca koji su promenili veru i zamonašili se... Ako pitate monahe ko je zapalio manastir, dobićete uvek isti odgovor: "Božja volja."
Potpuno su uništene renovirana gostoprimnica, igumanske prostorije, deo monaških kelija, Beli konak iz 17. veka, mala crkva iz 17. veka, administrativne prostorije, ali su monasi uspeli da spasu najvrednije relikvije. Požar je uništio kompletne objekte, infrastrukturu i načinio veliku posrednu štetu uništenjem manastirskih magacina.

Činjenice

- manastir izgrađen 1188. 
- vatra izbila u jedan sat posle ponoći
- na sreću, nije bilo žrtava
- bratstvo uspelo da spreči širenje požara, kasnije stigli i vatrogasci
- severozapadni konak izgrađen 1589. i bio u fazi obnove

Princ Čarls u akciji obnove

U obnovi manastira učestvovao je i tadašnji britanski princ Čarls. On je u vrtu na kraljevskom imanju Hajgrou, zvaničnom porodičnom domu princa od Velsa, organizovao dobrotvorni prijem.

Oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope, SAD, uglednih članova srpske dijaspore, okupilo se na prijemu da bi skupilo sredstva namenjena opremanju radionice za konzervaciju ikona i rukopisa koji su deo hilandarske riznice od neprocenjive vrednosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Princ Čarls

Na lični poziv princa Čarlsa, u Veliku Britaniju došao je iguman Hilandara Metodije, u čijoj je pratnji bio deo hilandarskog bratstva, jeromonah Isaija i monah Romil, kao i direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milivoj Ranđić.

On je organizovao tri takve večeri, a tokom prve dve skupljena su sredstva za obnovu manastirske pekare i opremanje biblioteke.

Manastir zapaljen da se uništi sporazum Karadžić-Holbruk!

Jedna od najsenzacionalnijih teorija glasi da je Hilandar zapaljen da bi se uništio dokument o navodnom sporazumu Ričarda Holbruka i Radovana Karadžića, a koji je ratnom lideru RS garantovao da neće biti izručen Hagu.

- Bio sam tri dana na Svetoj gori i posetio sam Manastir Hilandar. Karadžić je tamo boravio više puta - pisao je francuski novinar Žerar de Vilije.

On je dodao da se Radovan dosta kretao, za razliku od Mladića, koji nije imao potrebe za tim jer je imao zaštitu koja mu je to omogućavala:

- Karadžić je, naprotiv, stalno menjao mesto boravka, uvek se oslanjao na crkvu. Bio je, pored ostalog, u Ostrogu...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading