Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice! Žene ne bi trebalo da rade u kući, a slave ga one koje žele decu!

Autor:

Vesti

04.12.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devica Marija, inače, bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice! Žene ne bi trebalo da rade u kući, a slave ga one koje žele decu!

Foto: printskrin/spc

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, a Srbiji se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. 

Ovaj dan u crkvenom kalendaru označen crvenim slovom, slavi se kao ulazak (uvedenje) Presvete Bogorodice u hram, a mnogi Srbi slave na ovaj dan. Jedan je od 12 velikih hrišćanskih praznika.

Devica Marija, inače, bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Marija je kao trogodišnje dete data u hram, jer su se tako zavetovali njeni roditelji Joakim i Ana. Kako dugo nisu mogli da imaju dece, obećali su Bogu da će, ako im da poroda, dete predati njemu da služi.

Marija je išla svečano odevena i ukrašena, između majke i oca, u svečanoj povorci, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji. Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Na samom ulazu dočekao je otac Jovana Krstitelja, prvosveštenik Zaharije. U

Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Biseri pravoslavlja

Bogorodica

 

Dok su bili živi roditelji su je posećivali, a nakon njihove smrti Marija je izrazila želju da ostane u hramu i ne stupa u brak. Pošto zakon u Izrailju tada nije poznavao devojke zaveštane na devstvo, nju su kada je imala 12 godina predali njenom rođaku Josifu, da pod vidom zaručnice zauvek živi u devstvu.

Kao što rekosmo gore, kod Srba se ovaj dan zove i Sveta Prečista, ali i Ženska Bogorodica. Na ovaj dan, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju.

U Srbiji je ovo i dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji danas slave slavu, ovo je i dan koji obeležavaju stočari, jer se veruje da Bogorodica štiti stoku od zveri.

Smatra se da danas ne treba preduzimati nikakve važnije poslove, sklapati ugovore, započinjati velike radove i slično.

I za Vavedenje važi pravilo da ne treba raditi po kući, prati veš, peglati i slično.

Kako pada u drugoj nedelji Božićnog posta, danas se svakako i posti.

Vavedenje presvete Bogorodice je inače i slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Ovom prazniku su posvećeni i manastiri Bradača,  Svete Bogorodice Sićevo, Kalenić i Vavedenje.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading