PRESEK STANJA: Više od 300 novozaraženih, od korone preminulo šest pacijenata!

Autor:

Vesti

27.11.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji.

PRESEK STANJA: Više od 300 novozaraženih, od korone preminulo šest pacijenata!

Foto: Republika.rs, Pixabay

Koronavirus presek stanja

U poslednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod 317 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo šest pacijenata.

Testirano je 4.089 ljudi.

Pomoću respiratora diše 13 pacijenata.

U bolnicama je 191 osoba.

Da podsetimo, juče je koronavirus dijagnostikovan kod 473 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo osam pacijenata. Testirane su 6.134 osobe. Pomoću respiratora je disalo 14 pacijenata.

Srbija je registrovala najnoviju, bivalentnu vakcinu protiv kovida 19, koja sadrži originalni vuhanski soj virusa i omikron. Time ćemo praktično uvesti petu dozu vakcine protiv kovida.

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije kaže  da je registrovana najnovija vakcina protiv kovida 19.

- Registrovali smo jednu bivalentnu vakcinu protiv kovida 1, koja je i protiv omikron soja, i to protiv podvarijanti BA.1 i BA2. Ne znam kada će da stigne u Srbiju, zavisi od toga kada će je proizvođač, čije ime neću da navodim i reklamiram, dostaviti tržištu, kada će sklopiti ugovor sa RFZO, odnosno sa Ministarstvom zdravlja - kaže prof. Stevanović i navodi da je uključen u postupak pripreme, a da je sada na delu pitanje tehničkog dela dogovora, koji nije na njemu.

On navodi i da vakcine koje su nam trenutno na raspolaganju same pružaju dovoljnu zaštitu i treba ih iskoristiti a ne odlagati vakcinaciju i čekati da nam stigne nešto novo, još bolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading