MOGUĆE JE PRESADITI MATERICU I PENIS! Doktor otkrio: Srbija ima kadar i znanje za najkomplikovanije transplatacije!

Autor:

Vesti

24.11.2022

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekolog Milan Milenković govorio je na K1 o presađivanju genitalnih organa i specifičnostima koje ovi zahvati nose.

MOGUĆE JE PRESADITI MATERICU I PENIS! Doktor otkrio: Srbija ima kadar i znanje za najkomplikovanije transplatacije!

Foto: Printskrin: K1

Tridesetsedmogodišnja Srpkinja bila je prva na svetu koja je rodila dva dečaka nakon što joj je presađena materica od jednojajčane bliznakinje 2018. godine.

Ova situacija je specifična, jer prilikom transplatacije organa pacijenti moraju da uzimaju lekove koji omogućavaju da organizam ne odbaci organ, rekao je Milenković, koji je načelu tima za transplataciju genitalnih organa, što u ovom primeru nije slučaj.

On je rekao i da ona sada planira drugu trudnoću.

Foto: Printskrin: K1

Dr Milan Milenković

- U svetu potoji još oko 40 dece koja su rođena nakon transplatacije materice - istakao je Milenković.

- 2002. i 2003. godine, kada sam čuo da je to moguće, i kada je ona bila na nivou miševa i pacova, tada je meni to bilo nezamislivo. Danas je veliki proboj u medicini u oblasti transplatacije organa - kazao je.

U Tiršovoj je urađena i transpaltacija testisa kada je jednojajčani blizanac koji se već ostvario kao roditelj, dao jedan testis bratu, nako čega je i on dobio dete.

Danas je moguće i zamrznuti organe kod onkoloških bolesnika, ističe ginekolog, pa ga ponovo transplatirati kada se ustanovi da je rizik od vraćanja bolesti mali.

Transplatacija materice je najkomplikovanija

Foto: Printskrin: K1

Dr Milan Milenković

- Vi kada transplatirate bubreg, on vam je dosta dostupam. Čak i srce i jetra su dosta dostupni. Kada transplatirate matericu, koja je 5-6 cm, koja se nalazi u maloj karlici gde je sve isprepletano, gde je jako komplikovana anatomija, i tamaterica treba da naraste do 5-10 cm, treba sve povezati - naveo je doktor i rekao da je reč o najzahtevnijoj hirurgiji.

Istakao je i da je teško izvaditi matericu od donora i da je veliki rizik da dođe do oštećenja, a kasnije i da je komplikovana procedura povezivanja sitnih krvnih sudova.

Šta se danas transplatira 

Foto: Printskrin: K1

Dr Milan Milenković

Milenković je rekao da je danas moguće transplatirati sve organe.

- Moguće je transplatirati jetru, bubrege, rožnjaču, pankreas, creva, pa čak i penis! -

Ima dosta administrativnh procedura pre nego što neko postane donor, a da su najmanji rizici kod transplatacije jajnika.

Ginekolog je istakao da trudnoća nije moguća 6 meseci nakon same transplatacije, ali da je nakon toga i urađene vantelesne oplodnje, velika verovatnoća, 80-90% da pacijentkinja ostane u drugom stanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading